Petak, 23 Prosinac 2022 09:33

Projekt „MI ZA ZAJEDNICU“ kao put do socijalne inkluzije

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Udruga MI provodi projekt pod nazivom MI za zajednicu. Projekt je financiran od strane Europske unije u iznosu od 499.170.02 kn. Stopa financiranja je 100%.

Primarni cilj projekta MI ZA ZAJEDNICU je ojačavanje kapaciteta udruge kao primarnog faktora u procesu integracije osoba s posebnim potrebama u društveni život ali i edukacija volontera kako bi bolje odgovorili na potrebe osoba s invaliditetom. Projekt izravno odgovara na potrebe lokalne zajednice u aspektu obrazovanja ljudskog kapitala. Aktivno sudjelovanje u životu u zajednici dovodi do poboljšanja kvalitete života i stvaranje preduvjeta za integraciju.

Razdoblje provedbe projekta obuhvaća 12 mjeseci  (16.2.2022.-16.2.2023)

5

Partneri na projektu su: Grad Požega i Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega.
Kroz spomenuti projekt provodi se niz edukacija za specifično djelovanje udruge MI, a moći će im se priključiti i volonteri kao i suradnici. Suradnik na projektu je Udruga Mali Princ.  

Udruga MI i udruga „Mali princ“ su aktivni promicatelji prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te su nositelji promjene i napretka u lokalnoj zajednici.

Socijalna inkluzija djece s teškoćama u razvoju treba biti usmjerena prema njihovim vršnjacima koji nemaju poteškoća u razvoju te je potrebno graditi spojnicu između djece u društvu. Poteškoće u razvoju ne smiju biti osnova za diskriminaciju i/ili drugačiji tretman. Inkluzija je izuzetna prilika da djeca koja rastu zajedno, uče zajedno i igraju se zajedno izrastu u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge.

Primarni cilj ovog projekta nije samo pomoći djeci s teškoćama da se što bolje integriraju u vrtić, školu ili širu okolinu, nego je cilj projekta dobrobit za čitavo društvo, za čitav odgojno-obrazovni sustav i za svu djecu. Kroz čitav projekt poseban naglasak je stavljen na izgradnju tolerancije, uvažavanje individualnih razlika, poštivanje dostojanstva svakog pojedinca te kreiranju međusobne interakcije i društvenih odnosa.

Letak slika

Projekt doprinosi jednakim mogućnostima i nediskriminaciji na osnovi invaliditeta. Provedba projektnih aktivnosti je usmjerena i na senzibilizaciju društva te na poštivanje različitosti.

Projekt je proveden 75% do trenutka pisanja ovog članka, preostala je završna faza projekta koja se sastoji od radionica, volonterske akcije te završne konferencije i evaluacije projekta.
Projekt odgovara na potrebe lokalne zajednice te aktivno usmjerava zajednicu i volontere prema boljem odgovaranju na potrebe osoba s invaliditetom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, 381.794,52 kune i 67.375,50 kuna iz državnog proračuna.

Ivana Pavelić

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge MI