Ispiši ovu stranicu
Subota, 17 Prosinac 2022 09:11

U RCK Panonika (Poljoprivredno-prehrambenoj školi) počeli radovi za uspostavu biovrta

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Tijekom ovog tjedna na inicijativu profesorice Aide Del Vechio u Regionalnom centru kompetentnosti Panonika (Poljoprivredno-prehrambenoj školi) započelo se s pripremom tla za uspostavu biovrta. Cilj ovog projekta je podučiti učenike životu u skladu s prirodom, naučiti ih kako čuvati biološku raznolikost, osvijestiti ih o važnosti njihove uloge u prirodi te kako čuvati naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Inspiracija za ovaj projekt nastala je nakon što je biovrtlarica Trudi Boršoš u Regionalnom centru kompetentnosti Panonika održala dvije zanimljive radionice. Tada je govorila o konceptu biovrta i suživota s prirodom, potkrijepivši sve primjerima te biljkama iz vlastitoga biovrta koji se nalazi u Vidovcima. Gospođa Boršoš, rođena Švicarka, pohađala je brojne edukacije iz područja biovrtlarstva u zemlji i inozemstvu.

Za sada će se biovrt Regionalnog centra kompetentnosti Panonika nalaziti na manjoj površini gdje je nekada bio školski matičnjak te nije tretiran pesticidima, a u njemu će raditi i učiti učenice i učenici poljoprivrednih zanimanja uz koordinaciju profesorica Aide Del Vechio i Ane Kelam te u suradnji s nastavnicama i nastavnicima koji vode praktičnu nastavu. U kreiranju ovog biovrta aktivno će sudjelovati i gospođa Trudi Boršoš. Ovaj tjedan odrađena je prva faza uspostave biovrta. Učenici prvog razreda, zanimanja agrotehničar i trećeg razreda zanimanja agroturistički tehničar uz Trudi Boršoš i profesorice sudjelovali su u demonstraciji metode rahljenja tla bez upotrebe mehanizacije kako bi tlo bilo podatno za uzgoj povrća. Tlo su prvo posipali ljuskama jaja koje pospješuju kalcifikaciju tla, zatim korama banana, talogom kave, ugljenom koji apsorbira toksine iz tla pa čak i ostatcima kose koja se dodaje zbog keratina i odbijanja divljači jer u ekološkoj poljoprivredi sve tvari djeluju po principu odbijanja, a ne ubijanja.

Idući korak je već sljedeći tjedan kada će stavljati malč od lista breze i vrbe jer sadrži stimulatore rasta te će čistiti površine od korova bez okretanja tla. Korov neće bacati već će ga stavljati na rub gredica kao zaštitu i malč.

Od profesorice Ane Kelam doznajemo da će se u biovrtu uglavnom uzgajati povrtne kulture, a u planu su i začinske i ljekovite biljke. Dodaje da će se na jednoj gredici uzgajati samo jedna vrsta, a na drugima više njih kako bi učenici uočili razlike, prednosti i nedostatke ovog načina uzgoja. Cilj ovog projekta, rekla nam je profesorica Aida Del Vechio je i napraviti malo uzgajalište glista kako bi sami proizodili organsko gnojivo, nastaviti suradnju s Trudi Boršoš te je iskazala nadu kako će Regionalni centar kompetentnosti Panonika postati putokaz prema razvoju ekološke poljoprivrede koja je budućnost svijeta.

Anita Bubak, prof.

Galerija slika