Ispiši ovu stranicu
Utorak, 13 Prosinac 2022 13:03

Ekstremni požari na otvorenim prostorima u Europi 2022. godine

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Copernicus služba za nadzor atmosfere pratila je emisije požara na otvorenim prostorima diljem svijeta tijekom 2022., prateći značajna povećanja u nekim regijama, dok ukupne emisije požara nastavljaju opadati na globalnoj razini. Emisije požara na otvorenim prostorima značajan su izvor atmosferskih onečišćivača koji mogu pogoršati kvalitetu zraka i predstavljati rizik za ljudsko zdravlje.

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) procjenjuje da je tijekom 2022. (do 10. prosinca) globalno proizvedeno oko 1455 megatona emisija ugljika kao posljedica požara na otvorenim prostorima i požara vegetacije. Ovo je dio kontinuiranog pada ukupnih globalnih emisija povezanih sa smanjenjem požara u savani u tropima. Međutim, znanstvenici CAMS-a također su pratili nekoliko regija diljem svijeta, posebno dijelove Europe i Južne Amerike, koji su zabilježili znatno visoke emisije tijekom najvećih sezona požara na otvorenim prostorima.

Prema riječima višeg znanstvenika CAMS-a, Marka Parringtona: „Naše praćenje požara na otvorenim prostorima i požara vegetacije općenito pokazuje da se, na globalnoj razini, emisije nastavljaju smanjivati u odnosu na promjene u korištenju zemljišta i smanjenje požara u savani u tropima. Međutim, također nastavljamo identificirati i pratiti značajno povećane emisije požara u različitim dijelovima svijeta, gdje topliji i sušniji uvjeti dovode do povećane zapaljivosti vegetacije.

Ukupne emisije požara na otvorenim prostorima iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva između 1. lipnja i 31. kolovoza 2022. procijenjene su kao najveće za te mjesece od ljeta 2007. Povećanje duljine i intenziteta toplinskih valova tijekom ljeta, u kombinaciji s opći sušni uvjeti na kontinentu tijekom 2022. neki su od faktora koji tome pridonose.

Povećane emisije požara na otvorenim prostorima u Europi posebno su zabrinjavale neke regije Francuske, Španjolske i Portugala, gdje su ukupne emisije za isto razdoblje bile najveće u posljednjih 20 godina i dovele do degradacije lokalne kvalitete zraka.