Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Prosinac 2022 09:00

U obrani od poplava velik broj vatrogasnih intervencija

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Hrvatska vatrogasna zajednica izvještava o povećanom broju vatrogasnih intervencija uslijed kišnih oborina i podizanja vodostaja rijeka, a zabilježene su u nekoliko županija. Ukupno 46 intervencija kao posljedica obilnih padalina bilježi se i na području Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije i  i Grada Zagreba.dvd brestovac 5

Najteža je situacija na području Sisačko-moslavačke županije,  posebno na području Hrvatske Kostajnice zbog podizanja vodostaja rijeke Une, gdje je ukupno angažirano oko 250 vatrogasaca sa 80 vozila, a u posljednja 24 sata odrađeno je 48 tehničkih intervencija. Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupovate radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka.

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa. „Dislocirane vatrogasne snage napustile su područje, a ja im ovim putem upućujem veliku zahvalujer je njihova oprema uvelike pomogla da se situacija zadrži pod kontrolom“, kazao je Paluh.

Intervencije i u ostalim županijama

Na području Zagrebačke županije odrađeno je 15 tehničkih intervencija, a većim se dijelom radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvorišta, uklanjanju stabala sa prometnica, izvida o vodostaju te prijevoz vatrogasnih pumpi i opreme radi ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji.DVD Hrv Kost

Na području Varaždinske županije kao posljedica jakog vjetra i obilne kiše zabilježeno je 8 intervencija koje uključuju uklanjanje stabala sa prometnica, igrališta, žica i objekata te jednom ispumpavanju vode iz poplavljenog objekata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najviše je intervencija zabilježeno na području Garešnice i Grubišnog Polja kao posljedica podizanja vodostaja rijeke Garešnice. Odrađeno je 16 intervencija s ukupno 74 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila sa šireg područja Garešnice, Daruvara i Grubišnog Polja.

Na području Karlovačke županije zbog podizanja vodostaja rijeka bilježi se 11 odrađenih tehničkih intervencija sa ukupno 79 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci nisu samo intervenirali zbog obilnih padalina već i zbog požara objekata. U Osijeku je došlo do eksplozije plina zbog čega je došlo do požara u kuhinji na trećem katu stambene zgrade. Uslijed požara jedna osoba je ozlijeđena te je zbrinuta od strane Hitne medicinske pomoći, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Grada Osijeka.