Ispiši ovu stranicu
Subota, 19 Studeni 2022 17:47

Na 8. Sarmijadi najbolja sarma planinara HPD Sokolovac Požega i članice Suzane Mandić

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA – U novom jesenskom terminu održana je 8. po redu Sarmijada, natjecanje u kuhanju sarme koje već dugi niz godina organizira Udruga Požeški čuvari baštine. Hotel Grgin dol u Požegi danas je bio ispunjen finim aromama kuhane sarme, no ne samo one tradicionalne slavonske. Na stolovima se našlo čak 15 različitih vrsta sarmi, a one najbolje odabrao je stručni žiri.

Ispred organizatora svima se na dolasku zahvalio Vladimir Protić, koji je naglasio kako i ove godine ima sarme u kiselom kupusu, u raštiki, ali i vegetarijanskih vrsta sarme koja oduševi svakog tko ju proba.

- Ovih proteklih desetak godina kada smo organizirali Sarmijadu upravo u želji da tu našu gastro deliciju dignemo na viši nivo, dobili smo odličan odziv i na natjecanju je znalo biti i 1.000 sarmi u nekoliko desetaka različitih varijanti, poznatih i manje poznatih uzoraka sarme. Uglavnom odzivom smo do sada bili zadovoljni ali i ispunjenjem našeg cilja da se o sarmi koju svi vole i o kojoj se poslije priča u stilu „a onda je došla na stol sarma“, „sarma je bila izvrsna“ ili oni razočarani „nije bilo sarme“, česta su pitanja „a gdje je sarma“, priča i više o toj poznatoj deliciji. To bi bio jedan izvrsni brand Slavonije, no mora se poraditi na tome da se zaštiti, dok nas nisu opet neki u tome pretekli. To je još jedan naš cilj koji želimo potaći, ali da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji obilaze Slavoniju. Naša Sarmijada ima i natjecatelje i iz ostalih slavonskih županija, jer dobar glas daleko se čuje, pa za ovu desetu godinu očekujemo još boljih i još kvalitetnijih sarmi, iako smo dvije godine morali pauzirati zbog korona pandemije - istakao je organizator Vladimir Protić.

Nagrade najboljima je uz gospodina Protića dodijelila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Stručni žiri osim najbolje sarme, nagradio je i najljepše uređeni stol, ali i najbolju domaćicu – osobu koja je najbolje prezentirala svoju sarmu.

Najboljom domaćicom proglašena je Christine Kerm iz Mihaljevaca. Najljepše uređen stol imao je Karlo Ristić iz Požege. Drugo mjesto pripalo je Zavičajnom društvu KUD Rama iz Pleternice, a treće mjesto Vesni Mokri iz Ramanovaca.

Najbolju sarmu 8. Sarmijade imala je Suzana Mandić iz Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega. Drugo mjesto osvojio je Karlo Ristić iz Požege, a treće mjesto Đurđa Horvat, također iz HPD-a Sokolovac Požega.

Pokrovitelji manifestacije već tradicionalno su Grad Požega i Turistička zajednica Grada Požege te Požeško-slavonska županija, dok su sponzori nagrada za natjecatelje bili trgovački lanac Pevex, Veleučilište u Požegi, Vinarija Krauthaker te Agencija za marketing Kruna.

Foto: Tena Protić, rva.hr

Galerija slika