Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 14 Studeni 2022 08:28

HPD Gojzerica Požega kružnom planinarskom stazom po Psunju u dužini od 18 km

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Poveći broj članova HPD Gojzerica Požega okupio se ispred društvenih prostorija, a onda su osobnim automobilima otišli do naselja Orljavac, odakle su krenuli na stazu pod stručnim vođenjem Ante Bošnjaka. Planinarski vodič iz HPD Gojzerica Požega Ante Bošnjak, osmislio je kružnu stazu po Psunju dugu nekih 18 km. Penjali su se istočnim padinama Psunja prema vrhu Javorovica, uz konstantan uspon s 300 na 912 mnv koliko je visok vrh. Uspon je bio naročito težak, ali sve je bilo lakše zbog dobrog društva i prekrasnog jesenjeg dana. Nakon dolaska na vrh i poduljeg odmora,  nastavili su prema izvoru rijeke Orljave.

Gojz18Mnogi od planinara nisu nikada bili na izvoru ove nam najznačajnije rijeke te ih je novo otkriće naročito dojmilo. Od izvora lagano su se spustili prema Rudini, gdje su uživali u ostacima povijesnih zidina. Nakon obilaska znamenitog nalazišta, vratili su se prema Orljavcu.

Na kružnoj planinarskoj ruti doživjeli su prirodne ljepote Psunja, nekoliko prirodnih vidikovaca s kojih se pružao predivan pogled na Požešku dolinu. Uz sve navedeno ruta je obogaćena povijesnom ostavštinom Benediktinske opatije Svetog Mihovila u Rudini, koja se smjestila na istočnim obroncima Psunja.

Najbolje je to opisao vodič Ante na pozivu za izlet: ''Izlet je namijenjen za sve planinare kojima je u srcu priroda i njezine ljepote te još bolje upoznavanje Slavonskog gorja kao i druženje s ostalim članovima društva koji se odvaže na isti. Odluka je na vama, a zadovoljstvo, sreća i radost koju vam priroda pruža, neće izostati kao i poboljšanje psiho-fizičke spremnosti.''

Galerija slika