Ispiši ovu stranicu
Petak, 23 Rujan 2022 09:47

Udruga Humanum obilježila 22. rujna - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Želeći ukazati na probleme i posljedice sve češćeg nasilja nad društveno ranjivim skupinama, Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Humanum organizirala je javnu kampanju pod nazivom "Budućnost bez nasilja!" u svrhu educiranja, informiranja, motiviranja, te ono što je posebno važno, aktiviranja i poticanja na promjene u društvu.

Psihologinja Udruge Iva Grgić istaknula je kako Udruga Humanum u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, Zajednicom Udruga Društva Crvenog križa Požeško-slavonske županije (Sigurna kuća za žene žrtve nasilja) te Društvom Multiple skleroze Požeško-slavonske županije provodi jednogodišnji projekt pod nazivom "Podržane, snažne i informirane - budućnost bez nasilja!".

„Spomenuti projekt financiran je sredstvima iz okvira EGP grantova, točnije iz islandskih, lihtenštajnskih te norveških fondova u iznosu od 26.964,80 eura, a projektne aktivnosti usmjerene su na identifikaciju faktora koji doprinose ranjivosti žrtava te na utvrđivanje učestalosti nasilja nad ženama u riziku. Svrha nadolazećih aktivnosti osiguravanje je zaštite i pomoći žrtvama nasilja, kao i podizanje svijesti šire javnosti o tom problemu.“ – istaknula je psihologinja Grgić.

Prema službenim podacima CZSS Požega – podružnica Obiteljski centar za razdoblje od 1.1.2021. - 31.12.2021. g. ukupno je zaprimljeno 94 obavijesti o nasilju. Prema obliku nasilja, 17 se odnosilo na tjelesno nasilje, 8 na tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja, 28 na psihičko nasilje, a 41 se slučaj odnosio na istovremeno više vrsta nasilja.

„Nasilje je najčešće usmjereno protiv žena i djevojčica, te predstavlja jedno od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u svim društvima. Žrtve redovito prikrivaju nasilje u strahu da će njihova sigurnost biti još više ugrožena ako se nekome povjere, zbog srama što su doživjele i zbog specifične dinamike nasilnog odnosa koji žrtvu čini bespomoćnom.“ – naglasila je Iva Grgić.

Kampanju „Budućnost bez nasilja“ svojim dolaskom podržala je i županica Antonija Jozić koja je zahvalila Udruzi Humanum i njihovim partnerima na organizaciji javne kampanje i provedbi projekta.

„Izuzetno mi je drago da su ovdje osim članica Udruge i učenici srednjih škola, mladi koje u ovakve kampanje treba uključivati. Borba protiv nasilja nad ženama, borba protiv bilo kojeg oblika nasilja polazi od onih najranijih godina života - iz obitelji i tu trebamo učiniti značajan iskorak. Ovakve kampanje zasigurno pridonose osvještavanju javnosti da problem nasilja nad ženama postoji, da postoji problem nasilja nad djevojčicama. Općenito bilo koji oblik nasilja  neprihvatljiv je za današnje hrvatsko društvo. Znate da smo mi bili županija koja nije imala sklonište za žene žrtve nasilja. Danas taj objekt imamo i taj projekt provodimo, a ja bih uistinu bila najsretnija županica u Hrvatskoj kada bi ta kuća bila prazna.“ – istaknula je županica Jozić.

„Žrtvama nasilja te osobama u riziku od nasilja  želimo pružiti podršku raznolikim psihosocijalnim, obrazovnim i zagovaračkim uslugama na području Požege te okolnih, manje razvijenih lokalnih sredina. Želja nam je i cilj uputiti na međunarodne standarde ljudskih prava provedbom javne kampanje kojom ćemo utjecati na svijest javnosti kako bismo u budućnosti zajedno radili na sprječavanju svih pojavnih oblika nasilja na području Požeško-slavonske županije.“ – poručili su iz Udruge Humanum.