Ispiši ovu stranicu
Subota, 10 Rujan 2022 09:41

Održana 8. Međunarodna konferencija "Vallis Aurea" na Veleučilištu u Požegi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Na Veleučilište u Požegi održana je 8. Međunarodna konferenciju “Vallis Aurea” sa temom "Izazovi suvremenog turizma ruralno-održivo-digitalno" uz posebna izlaganja koja su posvećena otvaranju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja koji je upravo osnovan u Požegi. Tako će se Veleučilište u Požegi transformirati u fakultet. Uz Veleučilište u Požegi u organizaciji već tradicionalno sudjeluje Tehnički fakultet i Daam International iz Beča u Austriji, a ove godine i Fakultet ekonomije iz Uzghoroda u Ukrajini. Sve je započelo prije 16 godina kada je Veleučilište u Požegi organiziralo prvu  Međunarodnu konferenciju “Vallis Aurea”, a prije dvije godine u organizaciju se pridružila i Hrvatska gospodarska komora. Konferencija se održava svake dvije godine.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji sudjeluje 56 autora iz 30 država sa svojim radovima koji će kasnije biti objavljeni u zajedničkom zborniku. Da će i ovogodišnja konferencija donijeti neka nova rješenja, te da će se rezultati brojnih znanstvenih radova prenijeti i u praksu, nada se prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Berislav Andrlić, koji je istakao i nekoliko novih uspjelih projekata kojim Veleučilište u Požegi bilježi status najboljeg veleučilišta u RH. Tome će svakako pridonijeti i prošle godine otvoren novi Studentski dom te transformacija veleučilišta u fakultet: - Želimo poslati poruku javnosti da će ova ustanova u budućnosti educirati mlade naraštaje zaposlenika u turizmu koji su prijeko potrebni kako bi se podigla kvaliteta hrvatskog turizma. Prva generacija na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja kreće s 1. listopada, imamo veliki interes budućih studenata iz cijele Hrvatske, a uz stručnu praksu i studiranje što su naši studenti već imali sada će sve biti na jednoj još višoj razini.

Dekan Visokog učilišta Effectus u Zagrebu dr. sc. Đuro Horvat koji sudjeluje na ovogodišnjoj konferenciji  istakao je da se današnje događanje organizira upravo zato da bi se razmijenila određena iskustva i identificirali određeni izazovi na jednom širokom području koje je izuzetno bitno za gospodarski razvoj Hrvatske, a to je turizam. - Ovo događanje bitno je poglavito zbog toga što danas Požega svečano najavljuje i otvaranje svog prvog Fakulteta za turizam i ruralni razvoj u Slavoniji i Baranji. Sigurno da ima puno izazova, kontinentalni dio turizma ostao je u zapećku u ukupnom bruto društvenom proizvodu, ali nadam se da će sada doći do novih vrijednosti i novih znanja i da će se ti izazovi pokušati svladati u što kraćem razdoblju te da će Slavonija i Baranja biti jedna velika sastavnica turizma u budućnosti.

Na svečanosti otvaranja 8. Međunarodne konferencije sudjelovali su brojni uzvanici: požeško-slavonska županica Antonija Jozić, prodekan za međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, predstavnici Ministarstva turizma i direktori turističkih zajednica iz okruženja, Dragan Kovačević iz HGK, dekani nekoliko fakulteta kojima je domaćin bio dekan Veleučilišta u Požegi dr. sc. Borislav Miličević, sudionici konferencije, profesori i studenti Veleučilišta u Požegi.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić na otvaranju je istakla kako je osnivanje fakulteta u bilo kojoj sredini u kojoj se osniva znači razvoj, ne samo u smislu edukacije već i u gospodarskom smislu. ”Vjerujem kako će budući fakultet pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju Požeško-slavonske županije, posebice ako znamo da od zapada do istoka ovdje imamo vrijedne bisere i turističke potencijale koji mogu biti uspješno stavljeni u funkciju razvoja turizma te u konačnici i gospodarstva.

Galerija slika