Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 28 Travanj 2022 09:11

Druga generacija programera umjetne inteligencije na svečanosti primila diplome

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

LIPIK - Početkom studenog prošle godine započela su predavanja za 23 polaznika druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku, koji su u Lipik došli iz cijele Hrvatske - od Dalmacije i Istre preko Varaždina i Zagreba, do mnogih gradova u Slavoniji, a nakon gotovo 1000 odrađenih sati educiranja, dana 27. travnja održana je i svečana dodjela diploma navedenim polaznicima osposobljavanja, koje se odvijalo u sklopu mjere osposobljavanja na radnom mjestu u suradnji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o..

Svečana dodjela diploma održana je u konferencijskoj dvorani „Quella“ u sklopu Toplica Lipik, a osim polaznika i njihovih profesora, događaju su prisustvovali brojni uvaženi gosti među kojima su bili i zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Luka Čirko, te predstojnica Područnog ureda HZZ Požega Jasminka Antunović.

Na samom početku svečanog događaja prisutnima se obratio Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik, koji je istaknuo kako je ovo sjajan primjer malog uspješnog grada koji može jako puno napraviti kada se uspostavi dobra suradnja gradske i županijske uprave s resornim ministarstvom i javnim poduzećima, kao što je HZZ. "Treća generacija polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije započinje već sredinom svibnja ove godine. Otvara se ustanova Centar umjetne inteligencije Lipik tako da će centar dobiti i pravnu osobnost, pokrenut će se novi programi edukacija za nezaposlene i zaposlene, kao i školovanje startupa pod nazivom "Startup akademija.“ - rekao je Iličić te naglasio kako će se 17. svibnja ove godine održati svečano otvorenje Startup inkubatora i akceleratora umjetne inteligencije te predstavljanje programa školovanja „Startup akademija“.

Jasminka Antunović, predstojnica Područnog ureda HZZ Požega, istaknula je kako je sretna što je Hrvatski zavod za zapošljavanje dio priče u kojoj je dvadesetak mladih osoba dobilo priliku naučiti raditi posao koji vole. „Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi niz mjera aktivne politike zapošljavanja, a osposobljavanje za programere umjetne inteligencije na radnom mjestu jedno je od najuspješnijih programa, budući da se čak 75% polaznika zaposlilo ili samozaposlilo.“ – rekla je predstojnica Antunović istaknuvši kako je početkom travnja HZZ počeo provoditi obrazovanje putem sustava vaučera koje će se dodjeljivati isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina, kako nezaposlenih, tako i zaposlenih osoba.

Ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Luka Čirko, čestitavši polaznicima osvrnuo se upravo na prethodno navedene vaučere za obrazovanje odraslih, kao i na nove mjere aktivne politike zapošljavanja koje se tiču programa stjecanja zelenih i digitalnih vještina, te rekao kako se radi o potporama za pripravništvo te potporama za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuo je kako je sretan što je na samom početku prepoznao važnost ovog projekta. "Naravno da imamo pravo sanjati i mi zaista sanjamo, ali isto tako i živimo svoje snove koji se ostvaruju. U samom početku sve se činilo nestvarno, pogotovo naš Kampus umjetne inteligencije koji namjeravamo izgraditi. Pred nama se otvaraju velike stvari koje nismo mogli ni zamisliti - snove treba slijediti." – naglasio je gradonačelnik Kasana.

"Uopće ne dvojim u vaš uspjeh, a prethodni govornici istaknuli su sve prednosti vašeg izbora. Vjerujem da ćete vi, kao nositelji izvrsnosti u ovom segmentu svojeg životnog odabira to i prepoznati te znati iskoristiti, kako na svoju osobnu korist i dobitak, tako i na probitak cijele zajednice u kojoj ćete živjeti i raditi." – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha čestitavši svim polaznicima osposobljavanja.

Diplome i nagrade polaznicima druge generacije lipičkih programera umjetne inteligencije uručio je zamjenik županice Ferdinand Troha, a najboljim polaznikom druge generacije šestomjesečnog osposobljavanja proglašen je Darko Jurić iz Zagreba kojem je predstojnica Područnog ureda HZZ Požega Jasminka Antunović uručila zlatnu značku AI centra Lipik.