Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Travanj 2022 17:43

129. Redovna i Izvještajna skupština DVD Kaptol

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KAPTOL - Članovi DVD Kaptol održali su svoju redovnu i Izvještajnu skupštinu, 129. po redu u Vatrogasnom domu Kaptol. Uz članove DVD-a Kaptol, Skupštini su prisustvovali i članovi DVD-a s područja Vatrogasnog centra Kaptol te predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević kao i Damir Poljanac, zamjenik općinskog načelnika.

Izvješće o radu DVD-a za 2021. podnio je tajnik, Josip Soudek. - Društvo danas broji ukupno 38 operativnih članova,  31 izvršnog člana i 1 pričuvnog. Sveukupno članstvo posjeduje i brojne poležene ispite iz raznih specijalnosti odnosno iz čak 16 tematskih cjelina. Prošle godine nabavljeno je i prvo specijalno vatrogasno vozilo i to  vatrogasne ljestve radne dužine 32 m, na vozilu MAN iz 1996. godine. Ljestve su plaćene 150 tisuća kn. DVD Kaptol iz svojih sredstava osigurao je 80 tisuća kn dok je Općina Kaptol za ovu namjenu namjenski izdvojila 70 tisuća kn. Donacijom tvrtke Niskogradnja Marijanović nabavili smo lutku za vježbu spašavanja koja je plaćena 9 tisuća kn. Također, završen je projekt nabave opreme za spašavanje s dubina i visina. Iznos kupljene odnosno donirane nove opreme u 2021. godini iznosi 29.360,47. a DVD Kaptol posjeduje gotovo novi ventilator za odimljavanje prostorija vrijednosti preko 3.000,00€.

Zajedničkim sredstvima svih DVD-ova s područja Vatrogasnog centra Kaptol u 2021. opremljen je poligon za vježbe mladeži, odnosno kupljen je tunel, mete sa signalizacijom, te vatrogasne cijevi za isti. Unatoč epidemiološkim mjerama početkom rujna 2021., zajedno sa vatrogasnim društvima s područja centra organiziran je 1. vatrogasni kup Općine Kaptol, na kojem je sudjelovalo 10 DVD-a sa područje županije sa ukupno 20 ekipa. Vatrogasni kup novost je u vatrogastvu te se  posebno pokazao dobar za okupljanje mladeži te upoznavanje s  vatrogasnom opremom.

Članovi DVD-a Kaptol tokom 2021.  na intervencije su izišli ukupno 23 puta. Požarnih intervencija bilo je 10, 2 intervencije na požaru objekta, te 8 požara na otvorenom prostoru. Tehničkih intervencija je bilo 12, na objektima 8, u prometu 3 te 1 na otvorenom. Od ostalih aktivnosti valja spomenuti da se 41 puta vršio prijevoz vode, 3 puta ispiranje s uređenih i neuređenih površina,te 4 puta su se vršile usluge preventivnih osiguranja. na sahranama sumještana sudjelovalo se 19 puta. Pomoć požeškim vatrogascima bila je u dva navrata. Oba puta u  lipnju prilikom poplava te olujnog vremena praćena tučom - zaključio je u izvješću tajnik Soudek.

Već niz godina Općina Kaptol proglašava najboljeg vatrogasca, dodjeljuje mu priznanje "Uzoran vatrogasac i novčanu nagradu od 1.000 kn. Nagradu je ove godine primio Zlatko Ciganoviću iz DVD-a Alilovci a uručio predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević.