Ponedjeljak, 13 Svibanj 2013 18:37

Na ocjenjivanju 43 uzorka konjske salame

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAJEDNICA TALIJANA LIBERTA PLOŠTINE I UDRUGA PROIZVOĐAČA TALIJANSKE KONJSKE SALAME – IZVORNO PLOŠTINE  -

PLOŠTINE – U organizaciji Talijanske unije - Zajednice Talijana Liberta Ploštine, Vijeća talijanske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i grada Pakraca i Udruge proizvođača talijanske konjske salame – izvorno Ploštine u Društvenom Domu Zajednice Talijana Ploštine održana je tradicionalna „salamijada“ ocjenjivanje konjske salame pripremljene po starim receptima Talijana.

IMG 8282- Ocjenjivanje je održano u sklopu proslave Dana Talijanske nacionalne manjine i obljetnice Bljeska, koje se već tradicionalno održava duži niz godina. Svake godine na ocjenjivanje pristiže sve više uzoraka sve bolje kvalitete, a ove godine pristiglo je 43 uzoraka, koji su svrstani u tri kategorije, malih, srednjih i velikih proizvođača izvorne talijanske konjske salame. Ove godine predsjednik ocjenjivačkog suda je gastro-novinar, književnik i publicista prof. Veljko Barbieri – istakao je Antun Bruneta, predsjednik udruge.

IMG 8277U sklopu manifestacije održana su i predavanja akademika Franje Tomića, i prof. dr. sc. Tajane Krička, dekanice Agronomskog fakulteta u Zagrebu. O Modelima legalizacije i zaštite proizvodnje izvorne talijanske konjske salame predavanje je održao prof. dr. sc. Mladen Karoly s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, o Uzgoju, preradi i proizvodnju ulja od buče i soje izlagao je prof. dr. sc. Stjepan Sito, a projekt izgradnje pogona za preradu sojinog i bučinog ulja hladnom preradom predstavio je Damir Špančić. Gostovao je i Marko Salaris, prvi tajnik veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu.

IMG 8272U kategoriji malih proizvođača treću nagradu dobio je Boro Arland iz Ploština, drugu Petar Sabo iz Velikog Banovca i prvu nagradu Marko Demartini iz Velikog Banovca. U kategoriji srednjih proizvođača treću nagradu osvojio je Petar Ivanović iz Donje Obriježi, drugu Ernest Sabo iz Donje Obriježi i prvu nagradu Marija Arland iz Ploština. u kategoriji velikih proizvođača treću nagradu osvojio je Bruno Bruneta iz Ploština, drugu Ivan Savi iz Filipovca a prvu nagradu je osvojila Marica Savi iz Donje Obriježi. Medalje najboljima je uručila dekanica Agronomskog fakulteta Tajana Krička, a novčane nagrade glavni sponzor natjecanja Jozo Gavran iz Požege. Nakon završenog natjecanja svi okupljeni su degustirali sve uzorke konjskih salama i razmatrali kvalitetu ovogodišnjih talijanskih konjskih salama. U Domu je postavljena i izložba ručnih radova nastalih na tradicionalni način.