Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Siječanj 2022 13:22

Najavljen 10. Pohod na „Kapavac” tradicija sekcije planinara iz Zakorenja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

BRESTOVAC - U nedjelju 16. siječnja održat će se 10. Pohod na „Kapavac” kojega organizira HPD „Sokolovac” Požega – Sekcija „Kapavac” Zakorenje koji je postao tradicija. Pohod je najavljen na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Općine Brestovac.

Organizatore i novinare prva je, ispred Turističke zajednice „Zlatni Papuk” pozdravila Kristina Rupert a potom i načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić. - Općina Brestovac svih ovih godina podupire rad sekcije iz Zakorenja i pomaže im u organizaciji pohoda. Imamo dobru suradnju sa sekcijom i nadam se da će se ta suradnja i dalje razvijati. Nastojat ćemo zajedno s njima da ti pohodi budu što ljepši i veći, naravno, kad prođe ova korona-kriza i kad nećemo imati ograničenja oko broja sudionika.

IMG 2427

Svi koji sudjeluju u organizaciji subotnjeg pohoda, u ime HPD „Sokolovac”, zahvalila se Silvija Čajka. - Cilj našeg društva je napraviti promociju naše prekrasne Požeške gore koja ima svoje posebnosti a za koje smatram da nisu dovoljno istražene. Mi ćemo i dalje pratiti rad naše sekcije Kapavac i zajedno s Općinom Brestovac, koja nas podupire, radit ćemo na poboljšanju planinarske infrastrukture kao što su rukohvati, stepenice, sjenice... - rekla je S.Čajka. Naglasila je i kako je ova manifestacija u sklopu HPD „Sokolovac” druga po redu po masovnosti, odmah nakon Papučkih jaglaca.

Slavko Lončarević, predstavnik sekcije „Kapavac” Zakorenje je podsjetio najprije kako je ona osnovana uz pomoć planinara Ive Jakovine i Antuna Lovrića te da se prije deset godina nije ni slutilo kako će na Požešku goru i na ovaj pohod dolaziti planinari iz cijele kopnene Hrvatske te Slovenije. Potom je predstavio subotnji program: okupljanje je od 8,30 do 9 sati kada će službeno biti otvorenje poučne table realizirane uz pomoć Općine Brestovac i TZ „Zlatni Papuk”. - Pohod će započeti u 9,15 sati a trajat će oko sat i pol do sat i 45 minuta, ovisi o grupi i vremenu. Dolazak na Kapavac se očekuje oko 11 sati gdje će biti mali kulturno-umjetnički program. Mislili smo da svi sudionici tamo otplešu kukunješće ali, nažalost, s obzirom na nove epidemiološke mjere, to će otplesati samo članovi kUD-a Berda iz Brestovca i KUD Drežnik iz Drežnika s druge strane brda. Nakon toga, vraćamo se u Zakorenje a oko 12 do 12,30 sati počinje druženje kod vatrogasnog doma u Zakorenju. Nadam se da će sve, još ako nas vrijeme posluži, proći u redu i da će slika iz Zakorenja, ove općine i s Požeške gore otići širom Lijepe naše.

Sve dosadašnje izlete popratio je tjednik Kronika požeško-slavonska, a obzirom na dobre početke, već na 2. izletu prorekao je da će to biti tradicionlani izlet planinara u ovom kraju, što se i obistinilo na zadovoljstvo organizatora.IMG 2425

Obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, broj sudionika pohoda bit će ograničen o čemu je, kao i drugim mjerama, govorio Tomo Vrhovac. - Obzirom da danas na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, na pohodu će biti maksimalno 200 ljudi, uz predočenje kovid-potvrda. Prilikom dolaska u Zakorenje bit će postavljen punkt na kojemu će se to kontrolirati a bit će i nekoliko punktova s dezinfekcijskim sredstvima.

Obzirom da Općinu Brestovac od prošle godine 'pokriva' Turistička zajednica Zlatni Papuk, konferenciji za novinare prisustvovao je i njen direktor Tomislav Galić. - Mi smo tu i podupiremo svaku manifestaciju. Ovu smo prepoznali kao potencijal u budućnosti gdje bi mogli imati puno posjetitelja i iz drugih krajeva na čemu ćemo raditi u idućem razdoblju. Želimoi organizirati što više manifestacija na području Zlatnog Papuka koje će težiti da ovdje dovedu što više ljudi iz naše regije, ali i susjednih zemalja. To je ono što želimo i čemu stremimo i u kojem smjeru ćemo ići – istakao je Galić te dodao je kako je već sa čelnicima Općine razgovarao o novim manifestacijama kroz koje će se nastojati što bolje iskoristiti potencijali brestovačkog kraja.