Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Srpanj 2021 10:23

Održana Završna konferencija projekta Petica za dvoje - IV. faza za pomoć učenicima s teškoćama u razvoju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PETICA ZA DVOJE - IV. FAZA 

POŽEGA - U Poduzetničkom inkubatoru u Požegi održana je završna konferencija gradskoga projekta „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – IV. faza“, usmjerenoga na izjednačavanje obrazovnih mogućnosti svih učenika, sudjelovanje učenika s teškoćama u razvoju u redovnom obrazovnom sustavu prema njihovim mogućnostima i potrebama te na primjenu inkluzivnoga obrazovanja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnoga fonda, Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“ te je njegovom provedbom osigurana podrška pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju iz tri osnovne škole s područja grada Požege – iz OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića te OŠ Dobriša Cesarić.

Ukupna vrijednost projekta je 6.342.252,00 kuna. Europska unija sufinancirala je projekt iz Europskog socijalnog fonda s 5.834.871,84 kuna, dok je ostatak sufinancirao Grad Požega.

Ugovorna tijela projekta su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Trajanje projekta je 48 mjeseci, a provodi se od 16. kolovoza 2017. godine do 15. kolovoza 2021. godine.

- Cilj projekta je olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju u tri gradske osnovne škole u Požegi, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju i kvalitetu njihova školovanja. Ciljna skupina obuhvaćena projektom su učenici s teškoćama u razvoju uključeni u osnovnoškolske programe u spomenutim školama. Aktivnosti projekta  su pružanje podrške obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju kroz rad pomoćnika u nastavi, te ostale aktivnosti koje se odnose na selekciju i program uvođenja u rad pomoćnika u nastavi, promidžba i vidljivost projekta te upravljanje i administracija projektom – kazala je Emilija Čorak Veić, voditeljica projekta „Petica za dvoje“.

U ime triju požeških osnovnih škola okupljenima se obratila ravnateljica OŠ Dobriša Cesarić Zvjezdana Krip, podsjetivši na početke projekta iz 2014. godine.  

- Bilo je to tada nešto novo za sve nas i nije bilo lako na početku, no svi smo s vremenom shvatili koliko je taj projekt važan, posebno našim učenicima jer sam sigurna da oni ne bi ostvarili tako dobre rezultate bez svojih pomoćnika. Nadam se da će se taj projekt nastaviti i dalje i da će, što nam i roditelji traže, već educirani pomoćnici u nastavi ostati uz djecu do kraja njihova osnovnoškolskog obrazovanja - kazala je ravnateljica Krip.

U protekloj školskoj godini, spomenimo, u sklopu je projekta bilo zaposleno 35 pomoćnika u nastavi koji su bili pomoć za 45 učenika gradskih osnovnih škola. Okupljene je pozdravio i gradonačelnikov zamjenik dr.sc. Borislav Miličević.

- Čestitam vam svima od srca i zahvaljujem na dobro obavljenom poslu, u ime Grada Požege i gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića.  Grad je ponosan na rezultate ovoga projekta i veselimo se njegovoj novoj, petoj fazi. S obzirom da smo ovaj projekt sufinancirali s 500.000 kuna, mogu reći da je to najbolje utrošenih 500.000 kuna iz gradskoga proračuna - naglasio je gradonačelnikov zamjenik dr.sc. Miličević.

Galerija slika