Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 09 Lipanj 2021 13:45

Ne dopustimo uništavanje Hrvatske plastičnim vrećicama!

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

- Alarmantno stanje; nužna zakonska zabrana jednokratne plastike i plastičnih vrećica -

Povodom prvog čitanja u Saboru prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom, udruga Prijatelji životinja uputila je saborskim zastupnicima poziv da podrže zabranu jednokratne plastike i laganih plastičnih vrećica. „Goleme količine plastičnih vrećica završavaju u morima i okolišu, gdje predstavljaju opasnost za brojne životinje koje se u njih mogu zapetljati ili ih progutati. Mikroplastika koja nastaje razgradnjom vrećica završava u organizmima životinja i ljudi, dok su radnici u proizvodnji plastičnih vrećica izloženi toksičnim kemikalijama. Kao turistička država, sada je trenutak da se dugoročno zauzmemo za budućnost Hrvatske jer možemo izgubiti mnogo zbog ugrožavanja i uništavanja naših prirodnih ljepota plastičnim vrećicama i drugim plastičnim otpadom”, istaknuli su Prijatelji životinja. 

tuljan

Podsjećaju kako se pokazalo da naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje, s debljinom stjenke između 15 i 50 mikrometara, nije utjecala na smanjenje njihove potrošnje, zbog čega je jedino rješenje njihova potpuna zabrana: „Smatramo da se ovim zakonskim izmjenama trebao učiniti konkretan pomak. Zato pohvaljujemo zabranu i predlažemo da se zabrane i plastične vrećice s debljinom stjenke manjom od 15 mikrometara. Samo će se zabranom djelotvorno zaustaviti daljnje onečišćenje okoliša plastikom, za što se već godinama intenzivno zalaže velik broj udruga i ekoloških organizacija.” 

Prijatelji životinja još 2008. godine pokrenuli su kampanju za zabranu plastičnih vrećica te su se kroz godine raznih aktivnosti, predaju peticije i uz podršku mnogih udruga i sličnih inicijativa, zalagali za konkretne zakonske odredbe. „Nije li sramotno da se plastična vrećica, čaša ili žlica koriste samo jednom i nakon toga postaju opasni otpad? Naše bake i djedovi u cijelome svojem životu koristili su tek nekoliko trajnih torbi uspijevajući obavljati kupovinu u gradovima bez problema, dok se danas svakodnevno nepotrebno troše plastične vrećice u golemim količinama. Zabranom plastičnih vrećica spasile bi se mnoge životinje, sačuvali prirodni resursi i očuvali ekosustavi”, naglašavaju iz Udruge.

kornjača


Naime, zbog proizvodnje plastičnih vrećica troše se prirodni resursi i energija, a kasnije pridonose gomilanju smeća, guše životinje u morima i nagrđuju plaže. Pravi utjecaj plastičnih vrećica osjeti se u životinjskome svijetu gdje ubijaju velik broj dupina, riba i kornjača koji ih zamijene za hranu ili se upetljaju u njih. Opasne su i za koze, ovce i druge životinje koje ih progutaju te im slijedi spora i bolna smrt. Turisti ne bi trebali zaticati prizore ptica koje vuku za sobom vrećice u koje su se upetljale.

„Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš ne samo zbog stotine godina razgrađivanja na odlagalištu otpada nego i zato što paljenjem u spalionici s ostalom plastikom povećava količinu stakleničkih plinova u atmosferi. Kao alternativa laganim plastičnim vrećicama mogu se koristiti platnene torbe, košare i višekratno upotrebljive mrežaste vrećice i druge vrste višekratnih torbi i vrećica”, preporučuju Prijatelji životinja.

Galeb u Zadru


Smatraju važnim educirati građane i da smanje kupovinu proizvoda pakiranih u plastiku te da kupuju proizvode u rinfuzi i u većim količinama. No upozoravaju da je situacija alarmantna i da nemamo vremena čekati kada će se većina potrošača osvijestiti i ponašati odgovorno, zbog čega je nužna hitna zakonska zabrana plastičnih vrećica i jednokratne plastike. Dodaju da plastične vrećice nisu prikladne za reciklažu, a vjetar ih lako odnese na velike udaljenosti, pa često završe u krošnjama i naših zaštićenih područja poput nacionalnih parkova i turističkih područja koje je bitno zaštititi od zagađenja.

Stoga Prijatelji životinja apeliraju na saborske zastupnike da podrže zabranu stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, kao i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. To je dugoročni interes Hrvatske i jedini učinkovit način smanjenja daljnjeg zagađenja okoliša i pogubnih posljedica gomilanja plastike. 

Više o važnosti zabrane plastičnih vrećica i jednokratne plastike nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.