Ispiši ovu stranicu
Utorak, 06 Travanj 2021 09:19

Na Županijskom natjecanju Vino-kap 2020. za Vinariju Branka Jakobovića iz Vetova tri Zlatne medalje

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

VETOVO - Na prošlogodišnjem 13. Županijskom natjecanju u kvaliteti vina Vino-kap 2020. u Kaptolu među 80 vrsta vina bila su i tri uzorka Vinarije Branka Jakobovića iz Vetova. Sva tri uzorka dobila su Zlatne medalje, a kako zbog korona krize Udruga vinogradara, vinara i voćara nije mogla organizirati svečanu dodjelu odličja i diploma, uručuje ih u podrumima kod laureata. - Nisu nam epidemiološke mjere dozvoljavale veća okupljanja, pa smo na ovaj način obišli sve koji su dobili nekoliko medalja i uručili ih - kaže predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak te dodaje da su se na taj način i bolje upoznali sa svim vinarijama koje im godinama dolaze na natjecanje. Upoznali su se i s stvarnim veličinama proizvodnje grožđa, kapacitetima podruma i vrlo velikim sortimentom s kojima rade naše vinarije, a to je svima manje poznato.

IMG 6654Osim što Vinarija Branka Jakobovića pravi izvrsna vina, dugi niz godina osvaja nagrade, samo na Vino-kapu tri Zlatne medalje za Pinot sivi berbe 2019., Graševinu berbe 2019., i Graševinu berbe izbornih bobica 2017. godine, saznali smo da slijedeće godine Vinarija slavi dugu tradiciju, 100 godina postojanja vinarije u Vetovu. - Još moj djed bavio se uzgojem grožđa, imao je vinograde iznad Vetova i proizvodio vino. To je nastavio moj otac od 1945. do 1990. godine, kada sam polako preuzimao od 80-tih godina. Kada su rađene prve zaštite vina i mi smo to radili početkom 90-tih godina. Imam sreću da sam u tom duhu odgojio i dvoji sinova koji su polako preuzeli većinu posla od mene. Na moju sreću to sam doživio, a da li će biti i na njihovu sreću, to ćemo tek vidjeti. Možda će sutra reći da je bolje da su otišli u Njemačku kao njihovi kolege, ovdje iz Vetova i okolice. Ja držim da odlazak nije opcija, oni su ostali ovdje, rade i vide da mogu od toga živjeti. Nije lako u vinarstvu u zadnje vrijeme, ali upornim radom se može. zadovoljan sam što su se školovali za ovo, preuzeli posao a ja sretan otišao u mirovinu. To mi je svakako velika satisfakcija za sve ono što sam radio u cijelom svom životu - istakao je Branko Jakobović u predstavljanju Vinarije Jakobović, koja se može pohvaliti dugom tradicijom kao vrlo malo vinarija na našem području.

Danas obitelj Jakobović obrađuje 11 ha vinograda, i željeli bi posaditi još 2 ha vinograda, samo biranog i ciljanog sortimenta.  - Mi nismo nikada išli megalomanski. nešto grožđa otkupljujemo od naših prijatelja kooperanata i trenutno proizvodimo oko 100 tisuća litara vina. Povećavat ćemo pomalo, jer najvažnije je držati i stalno podizati kvalitetu vina. Sada nam je preokupacija s pjenušcem kojim se bavimo zadnjih dvije godine i uskoro ćemo izbaciti svoju prvu seriju na tržište. Sadili smo zadnjih godina nešto više crnih sorti i tome ćemo se više posvećivati. Jedno pravo već smo proizveli, a želja mi je da proizvedem jedno veliko crno vino prije nego što se povučem iz ovog posla. Jedan poznati vinar mi je rekao postat ćeš pravi vinar kada proizvedeš i jedno veliko crno vino. Mislim da je bio u pravu, jer puno je teže proizvesti jedno pravo i veliko crno vino, nego bijelo - istakao je Branko Jakobović i napomenuo da u njihovom podrumu nikada nitko nije kreirao niti jedno njihovo vino, nego on sam i sada uz pomoć sinova. Bilo je to učenje od početka, smatra da je to obiteljski uspjeh, iako zna da ima i većih vinskih stručnjaka, kreiranje i njegovanje vina provode isključivo sami. Nema velikih tajni, samo puno rada i ustrajnosti u radu, nešto malo sitnih caka kao i u svakom zanatu i poslu.

Degustaciju i upoznavanje gostiju sa vinima, ali i domaćim suhomesnatim specijalitetima obitelji Jakobović vodio je sin Filip, koji je završio Studij vinogradarstva i vinarstva na Veleučilištu u Požegi. On je kao mlada snaga preuzeo i Zlatne medalje od predsjednika Ferdinanda Novaka i predsjednika ocjenjivačke komisije, svog nekadašnjeg profesora, dr. sc. Josipa Mesića. Nakon pripremljene degustacije vina koja su postigla brojne uspjehe na natjecanjima uslijedio je obilazak podruma i degustacija vina iz bačava u kojima odležava. Plan je proširenje podruma isključivo drvenim bačvama koje su već naručene, za odležavanje crnih vina po kojima će uskoro biti poznat podrum Jakobovićevih u četvrtoj generaciji vinogradara i vinara.

Galerija slika