Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Ožujak 2021 11:48

Šokantno: Unatoč zabrani, na životinjama i dalje testiraju kozmetičke sastojke

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

- Više od 460 kozmetičkih brendova i organizacije za zaštitu životinja: Koristite neživotinjske metode!

Iako je prije osam godina u Europskoj uniji zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, kao i prodaja kozmetike koja se oslanja na takve testove, šokantno je da se kozmetički sastojci i dalje ispituju na životinjama! Zgrožene time, europske krovne organizacije za zaštitu životinja Cruelty Free Europe, Humane Society International Europe, PETA te Eurogroup for Animals i European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), čija je članica i udruga Prijatelji životinja, udružile su snage kako bi pozvale vlasti EU-a da opozovu nove zahtjeve za ispitivanja na životinjama i omoguće sigurnost kozmetike i kozmetičkih sastojaka korištenjem isključivo neživotinjskih metoda.

akcija pokusiU otvorenom pismu upućenom predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u prosincu prošle godine, koje su potpisali 463 kozmetička brenda i organizacije za zaštitu životinja, kozmetički brendovi istaknuli su da korištenjem neživotinjskih metoda mogu pružiti sigurnost i potrošačima i radnicima u kozmetičkoj industriji te da mnogi sastojci već imaju dugu povijest sigurne uporabe. Organizacije za zaštitu životinja naglasile su snažnu potporu europskih građana zabrani testiranja kozmetike na životinjama pozivajući vlasti da ih se pridržavaju u skladu s namjerom zakonodavaca 2013. godine i u skladu s potporom Europskog parlamenta globalnom ukidanju testiranja kozmetike na životinjama.

Okončavši zastarjelo oslanjanje na pokuse na životinjama, Uredba o kozmetičkim proizvodima potaknula je razvoj superiornih neživotinjskih metoda ispitivanja i postavila zlatni standard za slične inicijative diljem svijeta. Međutim, otada je postalo jasno da se Uredba ne poštuje na način kako je obećano građanima EU-a te da životinje i dalje pate i umiru u testiranjima novih kozmetičkih sastojaka.

Prijatelji životinja pojašnjavaju da se kozmetički sastojci testiraju na životinjama u EU-u prema zakonodavstvu o industrijskim kemikalijama, poznatom kao Uredba o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH). „Nedavne odluke Europske agencije za kemikalije (ECHA), koje je podržao i njezin žalbeni odbor, da npr. jedna tvrtka mora testirati na životinjama dva UV filtra koji se koriste samo u kozmetičkim proizvodima, potvrđuju da ECHA smatra da su, prema REACH-u, dopušteni testovi na životinjama čak i za sastojke koji se koriste isključivo u kozmetici. Ovaj pristup ozbiljno potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima”, upozoravaju iz Udruge.

Dodaju da bi neposredna suspenzija zahtjeva za ispitivanje na životinjama za sastojke koji se koriste isključivo u kozmetici omogućila industriji da surađuje s nadzornim tijelima i donositeljima odluka. Potaknula bi ih da, umjesto da podvrgavaju tisuće životinja daljnjoj patnji zbog kozmetike, pokažu da mogu postići sigurnost pomoću alata koje im nude moderni pristupi bez korištenja životinja.

Zaključuju da je iznimno važno da se svi nadležni okupe u rješavanju ovoga problema jer nova EU-ova strategija održivosti u području kemikalija može dovesti do dodatnih testova na životinjama za sastojke koji se koriste u kozmetici i ostalim svakodnevnim proizvodima.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji kupuju vegansku kozmetiku koja nije testirana na životinjama te tako ne sudjeluju u okrutnosti nad životinjama jasno zahtijevajući potpuni prestanak testiranja na životinjama kako proizvoda tako i njihovih sastojaka.