Ispiši ovu stranicu
Subota, 06 Ožujak 2021 11:30

Održana završna konferencija energetske obnove zgrade Društvenog doma u Bilicama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

BILICE - Održana je završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Društvenog doma Bilice na adresi Bilice br. 20, Pleternica“, KK.04.2.1.04.0739. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a nositelj projekta je Grad Pleternica. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade iznosi 461.122,20 kuna, a sufinancirani iznos EU 276.350 kuna. Projekt je trajao 2 godine, od ožujka 2019. do ožujka 2021.

Završnoj konferenciji, uz poštivanje epidemioloških mjera, prisustvovali su uz predstavnike mještana Bilica i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić , zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, ravnateljica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić te voditeljica projekta Marija Mitrović iz Poduzetničkog centra Pleternica, koja je pristunima održala prezentaciju projekta.

- Provođenjem mjera energetske učinkovitosti i korištenjem obnovljivih izvora energije, ostvareno je povećanje toplinske zaštite vanjskog zida i stropa prema negrijanom prostoru, zamijenjena je vanjska stolarija, a ugrađen je novi visoko učinkovit sustav grijanja te poboljšan postojeći, s peći na pelete.  Zamijenjena je unutarnja rasvjeta učinkovitijom, a postavljena je pristupna rampa za osobe s invaliditetom. U odnosu na stanje prije energetske obnove, postignuta je ušteda 53,29 posto potrebne toplinske energije za grijanje - zaključila je Mitrović izražavajući zadovoljstvo još jednim u nizu projekata energetske obnove zgrada javnog sektora na području grada i njegovim uspješnim završetkom. Napomenula je kako je ovo naselje dobilo jedan lijep dom u kojem svi mještani imaju pravo organizirati razne događaje, druženja i radionice, u kvalitetnom i moderno uređenom prostoru, ugodnom i sigurnom za boravak, a osim toga energetski učinkovitom s obzirom na potrošnju energije i emisiju CO2 u okoliš.

Pozdravljajući nazočne na završnoj konferenciji, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je napomenula kako je ovaj dom obnovljen i doživio je temeljitu rekonstrukciju te je djelo koje govori više od ijedne druge riječi.

- U sklopu Društvenog doma izgrađeno je u proteklom vremenu i igralište i okolna ograda, a s obzirom na to da imate iznimno agilnog predsjednika Mjesnog odbora, najmlađeg na području našeg grada i puno planova, najavljujem da najkasnije za dva mjeseca dolaze sprave za dječje igralište iza doma, a na novo igralište postavit ćemo i rasvjetu. Ovo će uistinu postati mjesto gdje ćete moći provoditi sve svoje društvene i sportske aktivnosti - rekla je gradonačelnica te dodala da Grad pomalo završava ciklus energetskih obnova, a na ovom području obnavljalo se u proteklih nekoliko godina deset zgrada. Ove godine očekuju se i novi natječaji kako bi se mogli obnoviti Društveni domovi  i drugih Mjesnih odbora, kao oni u Novoselcima i Traparima.

Predsjednik Mjesnog odbora Tomislav Ećimović je zahvalio na ovaj svečani dan prvenstveno vodstvu Grada Pleternice, koji je kandidirao njihov Društveni dom za energetsku obnovu te tako dokazao da brine i o malim sredinama kao što su Bilice.

- Mi Biličani dobro znamo što ovaj dom znači za mjesto koje okuplja i stare i mlade, a sredina smo koja nema nikakvu sportsku, a niti civilnu udrugu. To je mjesto gdje se okupljamo i svoje slobodno vrijeme rado provodimo ovdje. Ne treba zaboraviti da je dom izgrađen suradnjom seljana i njihovim dobrovoljnim radom. Svaka generacija ga je nadograđivala, a sada smo iskoristili priliku, a ovom energetskom obnovom zaokružili smo proces obnove i izgradnje. Sada možemo s ponosom reći da imam mjesto  i kompleks ugodan za druženje i provođenje svoga vremena- rekao je Ećimović te dodao kako će se mještani potruditi da ovaj prostor iskoriste kako najbolje znaju.

lenta zastita okolisa

Galerija slika