Ispiši ovu stranicu
Subota, 06 Ožujak 2021 08:55

Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada zbog velikog broja širenja požara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - Vatrogasci Požeško-slavonske županije upućuju Apel stanovništvu za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada zbog velikog broja širenja požara koji izazivaju velike štete i dodatne opasnosti za ljude i imovinu. Stoga je predsjednik VZ Županije Željko Petrović uputio apel putem medija.      

  - Prošle godine smo imali isti problem kao i ove godine, a koji se odnosi na nekontrolirano paljenje poljoprivrednog otpada uz nepoštivanje utvrđenih preventivnih mjera, samo isti problem imali smo u malo kasnijem terminu, što je ovisno o klimatskim uvjetima.

     Nažalost proteklih dana imamo značajan porast požara otvorenog prostora i to najčešće u večernjim satima, a u gašenju istih učešće uzima sve veći broj vatrogasnih postrojbi DVD-a i Javni vatrogasnih postrojbi. Vašim preventivnim porukama u proteklom periodu ste sigurno utjecali da broj navedenih požara bude manji, međutim još uvijek ima onih koji ne uvažavaju Vaše apele, kao niti pozitivne propise koji su regulirali način spaljivanja poljoprivrednog otpada, odnosno koje je preventivne mjere potrebito provesti da bi se isti spriječili.

     Najveći problem je što zadnjem periodu imamo dosta vjetrovitih dana i isto predstavlja veliki problem, jer vjetar raspiruje i velikom brzinom širi požar na veće površine, a što je najopasnije i na šumske površine, a upravo je Odlukom Skupštine Požeško-slavonske županije izričito zabranjeno paljenje otvorene vatre za vrijeme vjetrovitog vremena. Kako bi isto pokušali spriječiti molimo Vas da kao i prošle godine (u privitku raspis koji smo Vam dostavili 17. 04. 2020. godine) prenesete naš apel i našu poruku pučanstvu Požeško- slavonske županije, a u cilju sprječavanja pojave požara i direktnih i indirektnih šteta u istima, uz sve što smo naveli u prošlogodišnjem dopisu i uz konstatacije koje su sukladno zapovjedi i preporukama Glavno vatrogasnog zapovjednika RH i sada na snazi - stoji u priopćenju koje upućuje  Željko Petrović, predsjednik VZ-e Požeško-slavonske županije.