Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 11 Siječanj 2021 09:33

Policija podsjeća vozače o obveznoj uporabi zimske opreme u upravo zimskim uvjetima na prometnicama

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Policijska uprava Požeško-slavonska podsjeća na propisanu obavezu korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga 2020. godine do 15. travnja 2021. godine, sukladno  Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13). Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Pod zimskom opremom sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

  Pod zimskom opremom teretnih automobila i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Teretna vozila i autobusi koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli. Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), po konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

Upozoravamo sve vozače da prilagode vožnju stanju i uvjetima na cestama.