Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 22 Studeni 2020 08:46

Uz Svjetski dan ribarstva - Hrvatski ribari – čuvari Jadrana

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Na Svjetski dan ribarstva divne vijesti na domaćem terenu! Stupio je na snagu novi Pravilnik  o obavljanju ribolova u zaštićenim područjima, posebnim staništima i područjima s posebnom regulacijom ribolova za parkove prirode Telašćica i Lastovo. Pravilnikom smo dobili zone bez ribolova na Telašćici, takozvane „no-take“ zone, koje su donesene u suradnji s ribarima kao i cijeli niz drugih mjera koje smanjuju ribolovni napor u našim morskim parkovima prirode. 

 - Ovo je velika pobjeda jer smo prvi put u Hrvatskoj donijeli zone bez ribolova u suradnji s ribarima koji su na mjere pristali, a neke od njih su i sami predložili, kako bi se očuvao resurs od kojeg žive. Pravilnik je donesen na pravi način, kroz suradnju državnih institucija, lokalnih ribara i njihovih udruga te udruga koje se bave zaštitom Jadrana. Ovo je zbilja presedan i nadam se samo prvi takav slučaj, posebice kad se pokažu učinci ovakvih mjera na obnovu ribljeg fonda - naglasio je Mosor Prvan iz WWF Adrije. 

Uloga Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) u ovom procesu bila je diplomatska – sve strane dovesti do konsenzusa oko mjera koje se nisu mogle dogovoriti već niz godina iako se radi o zaštićenim područjima.  Dosadašnja praksa je pokazala da se ništa ne može napraviti samo odozgo, donošenjem  jednostrane  odluke na administrativnoj razini jer onda ribari ne drže do toga i samo se produbljuje sukob. Velik je ovo korak za očuvanje Jadrana iza kojeg stoje godine rada kako bi se stvorili uvjeti za zajedničko upravljanje. - Prije svega je stvar izgradnje povjerenja. Svi misle da onaj drugi ima figu u džepu, pa na kraju ne vjeruje ni ribar ribaru, da ne govorimo o odnosu ribara i institucija. Međutim, malo po malo, stvari se popravljaju i dogovorili smo Pravilnik koji nije savršen niti su svi apsolutno zadovoljni s njim, ali on je plod konsenzusa i dobar početak - dodaje Prvan. 

Ponosno možemo reći kako imamo domaći primjer rezultata zajedničkog upravljanja, jednog od prvih na Mediteranu i malobrojnih na svijetu uopće.  WWF još jednom zahvaljuje svima koji su bili spremni primiti ispruženu ruku, neki čak i uz osudu svojih sredina; ribarima, Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Službi za zaštićena područja pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, javnim ustanovama za upravljanje parkovima prirode Lastovsko otočje i Telašćica, Udruzi Sunce, te Cehu ribara pri obrtničkoj komori. - Idemo dalje prema zdravijem Jadranu i održivijem ribarstvu koje doprinosi boljem i kvalitetnijem životu ribara i obalnih zajednica.  Ovo je uspjeh, ali isto tako i samo početak. Još je puno posla pred nama u izgradnji povjerenja i učinkovitog očuvanja Jadrana - zaključio je Prvan.