Ispiši ovu stranicu
Petak, 16 Listopad 2020 14:29

U spomen na istaknute požeške povjesničare zapaljene svijeće na grobovima

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U znak zahvalnosti i sjećanje na istaknute požeške povjesničare – dr. sc. Filipa Potrebicu i prof. Branimira Kempfa, čije godišnjice smrti se isprepliću ovih dana, na njihovim grobovima na groblju sv. Ilije svijeću je u ime Grada Požege zapalio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

Na današnji dan prije 17 godina umro je prof. Filip Potrebica, sveučilišni profesor, znanstvenik, najistaknutiji i najplodniji hrvatski povjesničar prošlosti Požege i požeškog kraja. U Požegi je završio osnovnu školu i Gimnaziju, istu onu na kojoj je, nakon završetka studija u Zagrebu, proveo pola radnog vijeka. Doktorirao je na revolucionarnim događajima 1848./1949. u Požeštini. Od šezdesetih godina Potrebica je pokretač brojnih lokalnih stručnih časopisa. Polovicom devedesetih pokrenuo je "Zlatnu dolinu", znanstveno stručni godišnjak Požeštine, a bio je i urednik "Biblioteke Posegane". Grad Požega je 1994. godine prof. Potrebici dodijelio godišnju nagradu, 2008. godine je proglašen počasnim građaninom Požege, 2010. godine dobio je nagradu za životno djelo Požeško-slavonske županije, a odlukom Gradskog vijeća 2012. godine Požega je dobila ulicu s njegovim imenom.

Nekoliko dana prije, ali 2001. godine umro je prof. povijesti i geografije Branimir Kempf, sin Julija Kempfa. Sin Branimir i ostali članovi obitelji Kempf čuvali su u rodnoj kući mnoge predmete, koje su unuci Davorin i Božidar u većim količinama od 2000. godine darovali Gradskom muzeju Požega. Nakon prodaje kuće 2009. godine zadnja donacija značila je preuzimanje gotovo svega što su Kempfovi sačuvali, a što govori o prosvjetnom, društvenom, kulturnom životu našeg grada i životu. Povodom 145. obljetnice rođenja i 75. obljetnice smrti Julija Kempfa Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predana je Darovnica koja sadrži popis 896 knjiga iz knjižnice Julija Kempfa, te 198 knjiga Branimira Kempfa, čime su Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega darovane ukupno 1094 knjige.