Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 16 Rujan 2020 14:19

Obilježavanje Dana branitelja Požeško-slavonske županije zbog epidemioloških mjera samo s polaganjem vijenaca

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Županijska skupština Požeško-slavonska na prijedlog branitelja usvojila je prijedlog da se 17. rujna proglasi Danom branitelja Požeško-slavonske županije. Sutra će se tako obilježiti 29. godina od pada kasarne Nikola Demonja u ruke hrvatskih branitelja Požeštine i od tada je to požeška vojarna, koja kasnije dobiva naziv po 123. brigadi HV Požega.

Tako će sutra, 17. rujna,zbog epidemije korona virusa i posebno većih brojeva zaraženih Covid 19, Dan branitelja županije biti obilježen samo s polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade u 9 sati. Najavili su to požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomo Vrhovac koji je istakao da će se ove godine ovaj Dan branitelj proslaviti skromno, uvažavajući vrijeme korona krize u kojoj se svi nalazimo.IMG 3896

Župan Tomašević je u svom izlaganju dao povijesni presjek događanja tih dana 1991. godine kada je oslobađanjem kasarne dobiveno 10.000 komada pješačkog naoružanja, te velike količine ratnog materijala. Bio je to početak kada je samo nekolicina hrabrih ljudi uz skromno naoružanje napravila puno. Župan Tomašević je i nakon toga sudjelovao u svim operacijama oslobađanja s 123. brigadom HV Požega i danas nosi čin umirovljenog generala. - Branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u operacijama kojima je oslobođena cijela Zapadna Slavonija i stoga sam ponosan, kao župan, ali i kao sudionik tih zbivanja i umirovljeni general hrvatske vojske na ta zbivanja. Ostaje poruka – kada je domovina zvala, mi smo se odazvali. Gotovo 30 godina postojanja hrvatske države, jamstvo je da će ona i opstati - istakao je župan Tomašević, koji dodaje da je obveza svih hrvatskih branitelja i same države da se što više dokumentiraju ta ratna vremena i na kraju izradi jedan udžbenik o Domovinskom ratu.

IMG 3898 - Dan branitelja Požeško-slavonske županije važan je dan u našoj povijesti i pozivam sve sugrađane da proslave ono što smo sami ostvarili. Nama slobodu nitko nije dao, plaćena je životima najboljih među nama. Stoga moramo se prisjećati, moramo pozvati hrvatske branitelje da govore što je i kako je bilo te ne dozvoliti nikome i nikada da u pitanje dovede Domovinski rat. To je nešto sveto za nas, ono što nam je omogućilo da slobodno živimo, da Hrvatska bude članica Europske unije te da promičemo vrijednosti kojima smo uvijek pripadali. Teška vremena su iza nas, moramo gledati u budućnost, u mlade ljude, ali ne zaboravljajući ono što je bilo, jer narod bez svoje povijesti nema ni budućnosti - istakao je gradonačelnik Puljašić.

Župan Tomašević je najavio i obilježavanje 22. listopada, 30. obljetnicu kada je u Požegu stiglo 150 kalašnjikova koji su podijeljeni u Brestovcu na Kuzmi. To je bilo prvo oružje s kojim se krenulo u Domovinski rat.