Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 06 Veljača 2013 10:03

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

UČENICI I UČITELJI KANIŽLIĆEVE ŠKOLE PREZENTIRALI PROJEKT  -

 

P1310143POŽEGA – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta kojega obilježavamo 27. siječnja, na dan kada su 1945. godine vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili koncentracioni logor Auschwitz, učenici i učitelji Osnovne škole Antuna Kanižlića iz Požege dva tjedna su u školi provodili projekt na tu temu. Učenici su na svojim redovnim satima nastave iz hrvatskog jezika, povijesti, vjeronauka, informatike, engleskog jezika i na grupi mladih knjižničara obrađivali temu holokausta. Vjeroučitelji su se na satovima vjeronauka bavili vjerskim slobodama, diskriminacijom, judaizmom. Na nastavi engleskoga jezika interpretirale su se pjesme, gledali ulomci igranih filmova s tematikom holokausta, stvarali videozapisi. Na nastavi povijesti održana su predavanja o holokaustu. Poruke mira i obrada fotografija aktivnosti su provedene na nastavi informatike. Mladi knjižničari upoznali su se s pojmom „pravednik među narodima“. Na satovima hrvatskoga jezika učenici su se upoznali s „Dnevnikom Ane Frank“ te filmovima „Lea i Darija“, „Dječak u prugastoj pidžami“ koji govore o životu i sudbinama Židova u Drugom svjetskom ratu.

P1310181Rezultate projekta prezentirali 30. siječnja u školskoj knjižnici, na svojim hodnicima, razredima gdje su postavili prigodne panoe, izložbe i svoje poglede na holokaust s porukom „Moramo posijati sjeme bolje budućnosti u tlo gorke prošlosti“. Na prezentaciji su imali i ugledne goste, filmskog režisera Jakova Sedlara, autora nekoliko filmova na temu židovskog naroda i povijesnih trenutaka njihovog stradanja, koji je učenicima pričao o svojim iskustvima s temom holokausta. Učeničkoj knjižnici darovao je nekoliko DVD-a sa svojim filmovima.

P1310205Gost je bila i primabalerina Almira Osmanović te požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. On je učenicima ispričao priču o sudbini Ivice Hasa, dvogodišnjeg dječaka, Židova koji je uspio preživjeti strahote rata u jednoj požeškoj obitelji, dok su mu roditelji i obitelj stradali u Jasenovcu. Požežani Mandica i Emanuel Taborsky za to djelo kasnije su primili povelju Pravednika među narodima. Učenicima je pročitano pismo Ivice Hasa koji danas živi u Izraelu i zahvaljuje gradu Požegi na uređenju i brizi za židovsko groblje.

Veliki i mali pjevački zbor otpjevali su Jeruzalem i Havenu Shalom Aleheim.