Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 12 Srpanj 2020 11:39

Najmlađi stanovnici Velike učili o reciklažnom dvorištu, načinima odvajanja otpada i zakonskim regulativama o održivom gospodarenju otpadom

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VELIKA - Općina Velika dobila je novo, moderno Reciklažno dvorište koje će uskoro otvoriti svoja vrata i pokušati pridonijeti smanjenju količina nerazvrstanog komunalnog otpada na području općine. Kako i zašto koristiti reciklažno dvorište, kako i zašto odvajati otpad i što nas čeka ako ga ne budemo odvajali naučili su najmlađi stanovnici Velike na tri radionice održane u sklopu provedbe projekta izgradnje reciklažnog dvorišta.

Saznali su tako vrtićarci i školarci da je reciklažno dvorište nadzirani i ograđeni prostor namijenjen prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina otpada gdje mještani mogu predati razvrstani otpad i smanjiti ukupnu količinu nerazvrstanog komunalnog otpada. Osim toga saznali su i da sav otpad nije smeće i da se prije bacanja može razmisliti o koracima koji bi mogli dovesti do smanjenja proizvodnje otpada. Tako je potrebno promisliti kako možemo smanjiti količinu otpada (npr. kupovinom rinfuznih pakiranja, korištenjem platnenih vrećica ili punjivih baterija), smanjiti količinu otpada koju proizvodimo, neke predmete popraviti, ponovo upotrijebiti, a ono što ne možemo ponovo upotrijebiti, pokušati reciklirati – putem odlaganja u reciklažno dvorište.

Iz slikovitih opisa mališana, dalo se zaključiti da već naveliko razmišljaju o očuvanju planete zemlje. Na pitanja o gospodarenju otpadom odgovarali su:

„Ne smije se bacati smeće na pod!”

“Kad nađemo smeće onda ga bacimo u vreću i bacimo u kantu.”

“Reciklažno dvorište je ono gdje piše na kanti što gdje baciš.”

“Moj tata zapali stvari koje su stare.”

“Jedni ljudi vide od drugih da bacaju smeće i onda oni isto bacaju.”

“Sjećam se jednog filma kad su iskoristili stari vagon da naprave učionicu.”

“U reciklažnom dvorištu će nam reći koje su boje koje kante i koji otpad ide u koju kantu.”

U tri radionice sudjelovali su vrtićarci iz Dječjeg vrtića Velika, te učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Velike. Njih više od 50 kroz aktivno sudjelovanje u radionici naučilo je kroz kratko predavanje, prezentaciju i didaktička pomagala razvrstavati otpad i spoznalo važnost reciklažnog dvorišta u zajednici.

Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta u Velikoj sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Korisnik projekta je Općina Velika, ukupna vrijednost projekta je 3.293.550,00 kuna, od čega iznos EU sufinanciranja iznosi 2.764.286,52 kuna. Projekt se provodio u razdoblju od 28.1.2019. do 25.8.2020. Više informacija o EU fondovima možete saznati na www.strukturnifondovi.hr. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Općine Velika.

Izvor: Općina Velika

Galerija slika