Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 12 Srpanj 2020 11:22

Požeški ronioci demonstrirali ronjenje posjetiteljima lipičkih bazena

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

LIPIK - U subotu prijepodne na Bazenima Lipik posjetitelji su se mogli besplatno okušati u ronjenju s bocama s kisikom. Priredili su im to na poziv turističke agencije LIRA Travel članovi Ronilačkog Kluba Požega nastojeći popularizirati tu aktivnost, potencijalno privući novo članstvo, ali i potaknuti Lipik i okolicu na osnivanje ronilačkog kluba jer u Lipiku za to svakako postoji interes i prikladni uvjeti.

Iz Požege su zainteresiranima demonstrirati Discovery zaron došli predsjednik RK Požega Boris Knez, član kluba Davor Marković i tajnik kluba Zdenko Oroz kojega smo zamolili da nam pobliže objasni današnje aktivnosti i upozna s djelovanjem RK Požega:

„Danas smo u Lipiku na inicijativu Ivane Pleše iz turističke agencije LIRA Travel i iako nam je prvotni plan bio današnju demonstraciju ronjenja predstaviti prilikom otvaranja kupališne sezone na Bazenima Lipik, nije nam se to poklopilo stoga smo ovdje danas kako bi onima koji su došli danas dočarali doživljaj kako je to zaroniti i biti pod vodom. Ovo je prva od nekoliko akcija koje planiramo kako bi potaknuli interes građana Lipika da postanu članovi našeg kluba, ali i da osnuju klub u Lipiku kako bi Slavonija dobila još jedan ronilački klub. Neovisno o tome što nismo uz jadransko more bazen pruža idealne uvjete za treniranje i učenje, dok se kasnije na moru dovršava obuka i stječe dodatno iskustvo tj. oformljuje ronilac kao takav.“

Kako smo saznali od tajnika RK Požega, klub je osnovan s ciljem zaštite prirode i ljudi, djeluju u okviru županijskog centra 112 u specijalističkoj postrojbi civilne zaštite, a imaju i ekipu pri Gorskoj službi za spašavanje. Svoju primarnu djelatnost proširili su i sudjelovanjem i odazivanjem na eko akcije koje su potrebne radi velikog broja divljih odlagališta uz rijeke ovog kraja koja žele locirati, obilježiti i konačno sanirati.

„Uz ekološki aspekt težimo i radu s mladima kroz sport u četiri sportske discipline; ronjenje na dah, u dalj, podvodni hokej i plivanje. Iako smo takoreći u povojima, imamo preko dvadeset članova s R1 kategorijom, nekoliko s R2 kategorijom i jednoga s R3 kategorijom. Mi nismo jedini kontinentalni ronilački klub jer uz naš požeški ronilački klub ima i Slavonski Brod, Vinkovci, Sisak, a Osijek ima čak dva ronilačka kluba.“ rekao je Zdenko Oroz dodavši da se trude iako zadnjih godina nisu baš imali sreće jer im je s požeških bazena ukradena sva oprema koju su do tada kupili i skupili. Srećom dobri odnosi s ostalim kontinentalnim ronilačkim klubovima rezultirala je njihovom pomoći u opremi kako bi dalje mogli nastaviti raditi iako još nisu dosegli razinu opremljenosti koju su imali prije te krađe od koje je prošlo skoro 6 godina. Također surađuju i s požeškim vatrogascima kod kojih pune boce zrakom, a trenutno su u fazi prikupljanja sredstava za svoj vlastiti jer im je neophodan za rad. Prikupili su pola potrebnog iznosa, a svi koji im žele pomoći u prikupljanju sredstava informacije mogu pronaći na njihovoj Facebook stranici.

„Odazivamo se na eko akcije, ali i planiramo ih organizirati radi čega moramo prilagoditi statut kluba i sve ono što formalno treba zadovoljiti u pogledu dokumentacije. Također to nam je potrebno i ako mislimo konkurirati na natječaje iz europskih fondova ili ministarstva zaštite okoliša, kako bismo se mogli priključiti nekom projektu kao partneri ili biti nosioci nekog, te tako doći do prijeko potrebne opreme s kojom oskudijevamo. Prošle godine smo odradili više od deset eko akcija u periodu od proljeća do ljeta, dok u zimsko vrijeme odrađujemo edukacije, tečajeve i specijalizacije kao i redovite vježbe u što ubrajamo na neki način i eko akcije jer uz dobro djelo koje radimo primjenjujemo i stečena znanja.“

„Ovakve Discovery ronilačke susrete održavamo cijele sezone na požeškim bazenima i svatko je slobodan sudjelovati i to potpuno besplatno. Radimo i s djecom s posebnim potrebama, invalidima, a čak i s onima koji ne znaju plivati jer smo imali i takav slučaj. Svrha današnje aktivnost na bazenima u Lipiku je da se sudionici upoznaju s opremom, kako ju ispravno koristiti, te da steknu osjećaj za ronjenje da mogu biti spremni na to kada im se ukaže prilika roniti u moru.“

Sudeći po osmjesima onih koji su se danas okušali u ronjenju, iskustvo im je bilo nadasve ugodno i zanimljivo, a sljedeći put će zasigurno biti još više zainteresiranih za taj jedinstveni podvodni doživljaj.

Izvor: compas.com.hr

Galerija slika