Ispiši ovu stranicu
Subota, 04 Srpanj 2020 10:54

Od ponoći traje 48-satna izborna šutnja, no ne trebate zato trgati plakate svojih političkih oponenata

Ocijeni sadržaj
(27 glasova)

IZBORNA ŠUTNJA JE POSVE BESMISLENA ODREDBA KOJU MOŽETE KRŠITI JER NEMA PROPISANIH KAZNI  -

Od ponoći je nastupio 48-satni institut šutnje koji traje sve dok se ne završe glasovanja i zadnji listić ubaci u biračke kutije. Onda kreće brojanje, a pojedine komisije se stave u ulogu onih birača koji nisu došli na glasovanje, "vidi njih kako su neodgovorni" pa "odglasaju" umjesto njih, nema smisla da glasovi propadaju. To je samo naša realnost, dobro i u još nekim zemljama nerazvijene demokracije i sa malo više korupcije kao tradicije.

Cijeli institut izborne šutnje je zapravo besmislen jer svi ga mogu kršiti, i to obilato koriste, budući da nisu propisane nikakve kazne za kršenje. Možda vas neko iz DIP-a opomene, onako prstom, kao roditelj svom nestašnom djetetu, a da ga pri tome ne smije niti lupnuti po guzi. Tako vam je kod nas s kršenjem izborne šutnje.

Da vam smiju poslati poruku SMS, preko Vibera ili Facebooka, ne, ne smiju, ali će vam sigurno neko poslati s uputom da odete na glasovanje i glasate baš za tog kandidata. To je u redu, pa vi ste još svakako osupnuti onim silnim porukama preko sve vrste medija, i još se niste odlučili za koga ćete glasovati. Evo taj dobri duh svakako se pobrinuo da se i vi "konačno" odlučite kome dati svoj glas, jer samo to i imate. Sve ostalo već je i kasnije će biti u njihovim rukama. Ali svakako trebate izaći na izbore, upravo zbog onih zločestih, koji će nakon 19 sati, a nekada i malo prije, glasati umjesto Vas i ubaciti vaš listić u kutiju. Oni u biti samo "popravljaju" izlaznost na svom biračkom mjestu, jer valjda misle da treba opravdati onaj iznos naknade što su dežurni kraj kutija.

Izborna šutnja ne znači i da sada možete slobodno trgati plakate svojih političkih oponenata, pod izgovorom da oni i dalje vode kampanju, a eto izborna šutnja je. Ne morate zato tom kandidatu koji vam se baš ne sviđa nacrtati Hitlerove brkove ili onako simpatične rogove, kao da je ne daj Bože sam Lucifer. Nije ni to u redu, što ste sa svojom ekipom, noćas nakon ponoći obišli sve oglasne stupove i polijepili plakate samo svoje političke opcije, pod izgovorom, a noć je, nitko niti nezna da smo ih lijepili iza ponoći.

Evo to je samo dio naših predizbornih i izbornih igara, no ne dajte se zato smesti, svakako izađite na izbore, glasujte, jer ste jedino onda sigurni da ste glasovali za svog kandidata, sve ostalo je bajka demokracije. Možda niste sigurni baš uvijek ni tada, jer onaj revni iz političke mašinerije, ako "procijeni" da je baš taj Vaš kandidat dobio malo previše, dodat će osim njegovog imena još koji kružić, pa će listić automatski otići u ne važeće. Sada će to još biti i više moguće "odraditi" jer je svemogući Stožer i DIP savjetovao da svako ponese svoju kemijsku olovku. Sada će sva zaokruživanja biti šarena, pa ni to više neće biti argument za kasniju "analizu". Da se tim "poslom" neki zanesu i zabave, pa izgube pojam o vremenu, dokaz je kako uvijek neki zadnji predaju rezultate, iako imaju vrlo mali broj glasača. No oni ih revno prebrojavaju, i malo preurede, to je njima već postao domaći način ponašanja. Ne znamo samo što glume i za koga oni časni članovi izbornog povjerenstva ili i oni misle da je to samo dio narodnog folklora.

Ako vam se baš ne sviđa nitko pod ponuđenih, nemojte kao Škoro na predsjedničkim izborima svima savjetovati da se nadopiše još neko ime koje bi po vama bilo potrebno da bude na listi. I taj listić će otići u hrpu ne važećih, a da neće baš nikome pomoći ili odmoći, jer ovo nisu predsjednički izbori. Ovo su izbori za Sabor RH, za Vaše "narodne zastupnike" koji to ubrzo zaborave, pa se počnu ponašati kao da su oni sami sebe postavili na to mjesto, pa onda malo trguju sa svojim mandatom, pa onda dobijemo jednu veliku skupinu "žetončića". Vjerojatno će neki već nakon zaključivanja glasovanja u noći rezultata izjaviti da su se razočarali sa svojim do jučer političkim istomišljenicima, da oni dalje više ne mogu s njima. Stoga će oni svoj put nastaviti s nekom drugom političkom opcijom "čitaj onom koja više plati prelazak i promjenu kaputa". No i to je dio našeg demokratskog folklora.