Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 24 Svibanj 2020 09:31

Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva obilježit će se na drugačiji način

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a ovim putem želimo podići razinu svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18% pacijenata.  Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka su se ove godine odlučili na drugačiji način obilježiti Dan plavog irisa.

Na prijedlog udruge ILCO i Lige protiv raka, uz donaciju tvrtke Coloplast poslane su kirurške maski na adrese pacijenata sa stomom koje okuplja udruga ILCO. Članovi udruge su starije osobe, najčešće s dijagnozom maligne bolesti koje se u vrijeme pandemije moraju posebno čuvati kada su u potrebi izaći iz kuće. Zahvalni smo ispred udruge ILCO i Lige i drugim tvrtkama i ustanovama koje prepoznaju posebnu osjetljivost osoba s dijagnozom raka u ovo vrijeme te su poduzeli sve što je u njihovoj moći da zaštitimo ove najosjetljivije članove našeg društva.

Sve građane, a posebno osobe koje se liječe od raka, i dalje pozivamo da kada izlaze iz kuće, borave što više na otvorenom, drže razmak od drugih ljudi najmanje 2 metra i nose masku. Treba izbjegavati biti dulje od 15 minuta u zatvorenom prostoru, nositi masku i uvijek paziti na higijenu ruku.

Upute za osobe uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva:

Kada vam poštom stigne obrazac suglasnosti potpišite ga i pošaljite besplatno u Zavod za javno zdravstvo. Iza toga ćete poštom primiti testove kojima je moguće ranije otkriti rak debelog crijeva, napravite testove prema uputama i pošaljite besplatno. U slučaju da se otkriju tragovi krvi u stolici što bude slučaj kod oko 3% osoba, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti daljnji pregled.

Odazovite se pozivu na preventivni pregled. Ovaj pregled može Vam spasiti život!

Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.