Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 10 Siječanj 2013 17:42

Vijenci za vitezove iz Virovitice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KOMEMORACIJA ZA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE KOJI SU BRANILI PAKRAC  -

 

P1119172BRUSNIK – Nakon desetak dana u siječnju 1992. godine saznalo se da je grupa hrvatskih branitelja, članova 127. virovitičke brigade, koja je nestala 29. prosinca 1991. godine zauvijek izgubljena, jer je svih dvanaest Virovitičana poginulo, a nakon smrti su ih i mučki masakrirali. U sjećanje na tih 12 vitezova iz Virovitice, koji su na ovim prostorima branili Pakrac, branili Hrvatsku, i dali svoje živote za današnju našu slobodu, održana je komemoracija u mjestu Brusnik pokraj Pakraca. Na komemoraciji su na te nemile događaje naše nedavne, ali krvave i slavne povijesti podsjetili tadašnji ratni zapovjednik 127. virovitičke brigade, general pukovnik u miru Đuro Dečak, gradonačelnik Pakraca Davor Huška, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik župana Virovitičko-podravski dožupan Zvonimir Kojić, predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić, te zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i Željko Jakopović.

P1119135- Uvijek na ovaj dan naviru uspomene na herojska djela koje su ovim prostorima zapadne Slavonije polučili hrvatski sinovi koji su utkali svoje živote u slobodnu i suverenu RH. To su prije 21. godinu bili najslavniji dani u novijoj hrvatskoj povijesti koji na žalost nisu vrednovani onako kako bi trebalo biti. Činjenica je da uspomena blijedi a i da se političke elite trude da što prije zaborave zlodjela onih agresora koji i neki dan s kokardama i sa tri prsta u zraku slave svoj Božić. Za to ovi ljudi nisu položili živote i zato moramo reći dosta improvizaciji, dosta je prodaje magle, dosta je neznanju. Hrvatski narod se danas nalazi na prekretnici kao što je to bilo 91. godine, ovdje gdje nije obranjen Brusnik, nego Pakrac i Hrvatska država – rekao je general Dečak ističući da je danas sve u našim rukama da nastavimo izgradnju svoje države.

P1119239- Nama ostaje ovih dana da se sjetimo najkrvavijeg kraja godine, najvećeg stradanja domaćih branitelja s područja Pakraca i Lipika, gotovo stotinu ranjenih i poginulih Pakračana, Lipičana, Virovitičana, Bjelovarčana, Sjećamo ih se s ponosom, a tako će biti ubuduće i to nam nitko ne može zabraniti, kakva god bila vlast – istakao je pakrački gradonačelnik Davor Huška dodavši da je žalosno što danas na ovom mjestu nema niti predsjednika države, niti ministra branitelja koji su pozvani, iako su samo prije nekoliko dana obišli ove krajeve na poziv pripadnika srpske nacionalne manjine. Huška ih je pozvao da dođu u Pakrac jer mjesto im je i tu na ovakvim mjestima.

P1119211Nakon 21. godine na spomenik palim hrvatskim vitezovima Denisu Resneru, Miroslavu Zecu, Ivanu Žeravici, Slavku Vrbančiću, Milanu Škrilcu, Željku Goričancu, Nenadu Oblučaru, Željku Maligecu, Željku Somoćanu, Miroslavu Petroviću, Tihomiru Miheliću i njihovom zapovjedniku Vinku Belobrku, vijence, cvijeće i svijeće položile su roditelji, obitelji i rodbina, delegacije branitelja proisteklih iz Domovinskog rata dviju županija, gradova Virovitice, Lipika i Pakraca.

Nedaleko od spomen obilježja, na cesti Požega-Pakrac poginuo je u siječnju 1992. godine, Boris Raletić, pripadnik 127. virovitičke brigade, kojemu su također podno spomen ploče postavljeni vijenci i zapaljene svijeća. Vijence i svijeće položeni su i podno spomen ploče podignute na zgradi trafostanice u ulici Kalvarija u Pakracu, mjestu gdje su poginula četiri pripadnika specijalne policije, Damir Babuk, Slavko Jagarinac, Darko Salopek i Darko Strugar iz Gradine i Suhopolja iz Virovitičko-podravske županije. Oni su poginuli u borbenoj akciji 11. prosinca 1991. u borbi na Kalvariji.