Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 01 Ožujak 2020 10:50

Uz proslavu velike obljetnice dobili i novouređeni Vatrogasni dom s energetskom obnovom

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

126. REDOVNA GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD VELIKA -

VELIKA - DVD Velika središnje je vatrogasno društvo Vatrogasnog centra Velika i općine Velika, na čijem području ima glavnu ulogu uz još tri manja vatrogasna društva u obavljanju svih vatrogasnih poslova. Poslovi i zadaci koji se odrađuju tijekom godine uglavnom proizlaze iz Plana rada i normalnog financiranja vatrogasnog društva. Kvalitetan rad i obavljanje zadataka iz vatrogasne domene vatrogasnom društvu Velika omogućava 41 operativan član, te 16 izvršujućih članova, 6 pričuvnih članova, 8 vatrogasnih pripravnika, 52 člana vatrogasne mladeži, 6 počasnih članova i veliku potporu podupirućih članova iz Velike i Radovanaca. Sudjelovali su na ukupno 40 vatrogasnih intervencija te na 80 raznih drugih događaja. Izvješća je podnijela tajnica društva Zorica Adžić, a sva izvješća društvo je usvojilo jednoglasno.

Protekla godina protekla je u duhu priprema i proslave velike obljetnice 125 godina postojanja i rada društva, što ovo društvo izdvaja među starija društva na području Požeštine. Kako se za velike obljetnice primaju i darovi, DVD Velika je prošle godine dobio i zaista veliki dar, kompletno uređenje Vatrogasnog doma s energetskom obnovom i uređenim parkiralištem u dvorištu doma. Projekt vrijedan 2,3 milijuna kuna financiran je iz bespovratnih sredstava Fonda i sredstava općine Velika, na čemu su se, a posebno na dodatnim sredstvima koja je izdvojio načelnik općine Velika Vlado Boban za redovne aktivnosti, zahvalili, predsjednik društva Ante Adžić i društvo kroz svoja izvješća.

Zahvaljujući dodatnim sredstvima izvršeni su svi planovi, proslavljena velika obljetnica, nabavljena nužna oprema, poboljšan rad u društvu, za što su sve imali 270 tisuća kuna na raspolaganju, no pokazalo su da su u društvu i štedljivi, pa su trećinu proračuna prenijeli u ovu godinu za nove izazove. Prošle godine uz sve redovne aktivnosti protekle godine odradili su dvije velike združene i pokazne vježbe, zaštite i spašavanja u prometu i na Domu za starije osobe u Velikoj koji je posebno ugrožen zbog velikog broja starijih i nemoćnih osoba koje žive. Obje vježbe su pokazale spremnost njihovih snaga, ljudstva i tehnike, ali i njihovu integriranost sa ostalim žurnim službama koje djeluju na zaštiti i spašavanju u Požeško-slavonskoj županiji. DVD Velika je sa ekipama djece i ekipama mladeži sudjelovao na vatrogasnim natjecanjima općine i županije, a ženska seniorska ekipa došla je i do državnog natjecanja. DVD Velika sudjeluje i na svim događanjima i manifestacijama koje organizira Turistička zajednica, općina Velika i druge udruge s područja Velike.

Za sav rad i postignuća vatrogasni zapovjednik VZŽ Josip Ugrin izrekao im je pohvale, a posebno za dobru suradnju, kada su priskočili na poziv da se uključe u akciju gašenja i spašavanja u nekoliko navrata, kada su trebale dodatne vatrogasne snage. Kako slijedi i usklađivanje akata vatrogasnih društava i prilagodba novom Zakonu o vatrogastvu, smatra da će se to sve odvijati uspješno tijekom ove godine. Slijedi prilagodba i na novu vatrogasnu aplikaciju za pozivanje vatrogasaca na intervencije.

Dobrom i odličnom suradnjom ocIjenio je načelnik općine Vlado Boban, suradnju i rad DVD Velika. - Dobra je to i prava ekipa, zajedništvo i funkcioniranje je na nivou, u sustavu zaštite i spašavanja, ja kao odgovorna osoba mogu reći da nema problema, ne samo u Velikoj, nego i u ostalim naseljima gdje još imamo tri vatrogasna društva koja pripadaju ovom Vatrogasnom centru. Iz izvješća smo vidjeli da sve funkcionira dobro, pa se skinu i mačke s drveta i pomogne našim građanima kada je i takva nevolja. Svakom sirenom oni dobivaju jedan adrenalin i odlaze na mjesto neke nesreće, no to je ponekad i teško, jer prošlog tjedna izašli su na nesreću i na žalost tamo smo izgubili jedan mladi život, jednog od njihovih prijatelja. Ovo nije bio jedan lagan zadatak i ostavlja trag među ovim mladim vatrogascima. Zadovoljan sam što se vatrogasno društvo cijelo sa nama iz općine Velika uključilo u ovu obnovu doma i sve je napravljeno odlično i u roku, što je danas teško u projektima. Posebno me veseli što vidim ovaj veliki broj djece i mladeži, veseli me kada ih vidim na starom igralištu kako vrijedno vježbaju. Sve ovo što radimo i stvaramo je i za njih, jer oni će to nastaviti, jer vatrogastvo nije samo zanimanje, nego i velika ljubav za ovo humanitarno djelovanje. Veseli me i ovaj pun dom na vašoj Skupštini uz želju da ostanemo svi ovako dobra ekipa.

Skupština je završila uručenjem Diploma za stjecanje zvanja Vatrogasac koje su primili Katica Tomić, Ivan Tomić, Dominik Dorić i Valentina Samaržija, a Marko Valenta je dobio Uvjerenje za gašenje požara otvorenog prostora i prijevoz helikopterom. Diplome i Uvjerenje je uručio vatrogasni zapovjednik VZŽ Josip Ugrin i čestitao na postignućima.

Galerija slika