Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 19 Veljača 2020 09:04

Povećanje temperature nas ne treba zabrinjavati

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - "Prijeti li nam klimatska kataklizma", naziv je predavanja koje je u organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske i požeškog Zavoda HAZU-a, u prostoru Hrvatske gospodarske komore održao akademik Vladimir Paar.

Sve nazočne je na početku pozdravila Ljiljana Marić, predsjednika požeškog ogranka MH istaknuvši da smo svi svjedoci da se klima mijenja, a je li ta promjena dramatična i trebamo li se zbog toga plašiti odgovor je pokušao dati akademik Paar.

On je istaknuo da su se u zadnjih milijun godina izmjenjivala ledena i međuledena doba te da su zadnja tri međuledena doba bila za 3 do 4 stupnja toplija nego danas. Tako da nas povišenje temperature za 1 stupanj u zadnjih 100 godina ne bi trebalo plašiti. Dodao je da je tema klime danas jako ispolitizirana te da CO2 nije jedini krivac za povećanje temperature. Zbog toga, po njemu logike, da se u EU utrošiti 260 milijardi eura na smanjenju CO2 ako znamo da zemlje EU nisu te gdje je povećanje CO2 zabrinjavajuće kao što je to u Kini, SAD-u i Indiji. Za čovjeka je danas puno veći problem plastika, posebno mikročestice plastike te pesticidi i herbicidi koji se koriste u poljoprivredi od CO2. Pohvalio je nastojanja njemačke premijerke Merkel koja problem većih količina CO2 pokušava riješiti sadnjom većih količina drveća i parkova u gradovima.

Istaknuo je da je optimističan kada su u pitanju klimatske promjene te najavio da novo ledeno doba 99,9 posto se neće dogoditi u ovom stoljeću. Predavanje je moderirao Ivan Šumiga, nastavnik geografije i povijesti.

Galerija slika