Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 12 Siječanj 2020 03:04

8. „Slavonijada“ u Jakšiću okupila 6 folklornih društava imena „Slavonija“

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

TRADICIONALNI SUSRETI KUD-OVA KOJI NOSE IME SLAVONIJE -

JAKŠIĆ – Tradicionalni susreti Kulturno umjetničkih društava koji nose ime Slavonije nastavljeni su i ove godine, a domaćin je bilo HKUD Slavonija iz Jakšića. Ovu 8. „Slavonijadu“, kako je popularno zovu, održali su u Svečanoj dvorani Lucija u Jakšiću, a gostovalo je ove godine 5 KUD-ova „Slavonija“. Sve goste iz folklornih društava i posjetitelje u dvorani pozdravili su predsjednik HKUD „Slavonija“ Jakšić Dario Pažin i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Ova smotra održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i općine Jakšić uz pomoć i velikog broja sponzora.

Kako je u početku bilo samo tri KUD-a „Slavonija" brzo su se izmjenjivali s domaćinstvima, a sada kada nastupa već šest KUD-ova sljedeće domaćinstvo Jakšićane očekuje tek za šest godina. No svakako ih raduje što se inicijativa tri KUD-a pozitivno raširila i ovoj smotri se priključila još tri KUD-a.

Na pozornici su se posebno predstavili domaćini, prvo sa dječjom sekcijom i spletom dječjih igara i pjesama, te odrasla sekcija s tamburašima koja je izvela niz pjesama i plesova, prvo božićnih pjesama, a kasnije u drugom izlasku spletom pjesama i plesova jakšičkog kraja. Redom su svoje programe predstavili KUD Slavonija iz Starog Topolja, KUD Slavonija iz Soljana, KUD Slavonija iz Đurđanaca, KUD Slavonija iz Osijeka i KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca. Na kraju se predstavila spletom slovačkih pjesama i kola Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, koja okuplja stanovnike slovačkog podrijetla iz Jakšića i okolnih naselja.

Galerija slika