Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Studeni 2019 11:00

Za spašavanje od vode i na vodi obučeno 20 operativnih vatrogasaca

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

VATROGASNA ZAJEDNICA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ORGANIZIRALA OBUKU ZA SPECIJALNOST RADOVI NA VODI -

POŽEGA / KAPTOL – U organizaciji Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije organizirana je još jedna obuka operativnih vatrogasaca, ovaj puta za specijalnost „Radovi na vodi“. Obuka traje 25 sati, a teoretski dio je odrađen u prostorima DVD Požega, dok se praktični dio spašavanja na vodi održao na Akumulacijskom jezeru Bistra. U obuku su uključeni i vatrogasci DVD i JVP s područja županije.

- Cilj ove obuke je da vatrogasci nauče kako organizirati spašavanje od vode i kako se ponašati u poplavnim situacijama, kako se ponašati na vodi, baš u čamcima za spašavanje na vodi, kako vaditi utopljenike u vodi. Nakon teoretskog dijela krenuli smo i praktičnim uvježbavanjem, jučer smo vježbali izradu zečjih nasipa. Ovdje na vodi vježbamo spašavanje na vodi, ukrcavanje u čamac za spašavanje, upravljanje čamcem i potrebno spašavanje osoba u poplavnim situacijama kad je čamac jedino prijevozno sredstvo, a posebno i traženje utopljenika u vodi. Ova obuka je bitna jer mi smo još dosta poplavno područje i važno je da se vatrogasci susretnu u vježbi sa svim tim situacijama – istakao je Kristijan Perković, koji zajedno s Goranom Vidakovićem vodi ovu obuku. Ova obuka se provodila dok postoje uvjeti za obuku a kako dolaze zimski dani predviđaju se nove obuke za dodatne specijalnosti.

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije upravo po obukama vatrogasaca, kako općim, a posebno po raznim specijalnostima prednjači među hrvatskim VZ po broju osposobljenih i broju održanih obuka i tečajeva za operativne vatrogasce.

Galerija slika