Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Studeni 2019 14:20

Predstavljen projekt Kanižlićevi dani

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Život i djelo Antuna Kanižlića, isusovca, bogoslova i hrvatskog pjesnika, nedovoljno su poznati u našem gradu pa je stoga osnovna škola koja nosi njegovo ime odlučila pokrenuti projekt pod nazivom „Kanižlićevi dani“ kako bi kroz priredbe, predavanja i radionice približila svojim učenicima, ali i široj društvenoj zajednici značaj ovog istaknutog Požežanina. „Kanižlićevi dani“ odvijat će se tijekom studenog i prosinca, ali i kroz različite projekte u idućoj godini.

- Živjeti s veličinom i djelom Antuna Kanižlića sastavni je dio naše škole koja s ponosom nosi ime ovog posebnog Požežanina, a Kanižlićevim danima želimo još intenzivnije osvijestiti njegov značaj i iskazati mu poštovanje. Ove godine odabrali smo temu prava djece i pripremili niz zanimljivih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, radionica i predavanja, uz gostovanja stručnih osoba iz našega grada, stručnih službi škole i naših bivših učenika. - rekla je Ana – Marija Biršić Glibo, voditeljica projekta.

Program obilježavanja započeo je gostovanjem Mateja Marjanovića, profesora na Glazbenoj školi u Požegi i radionicom o pravima djeteta, a nastavlja se sutra, 15. studenoga svetom misom u povodu obljetnice posvete crkve sv. Lovre. U srijedu 20. studenoga s početkom u 18 sati OŠ Antuna Kanižlića obilježit će i svoj dan škole priredbom koja će se održati u Gradskom kazalištu.

Škola je prije nekoliko godina započela projekt „Požega – grad kulture“ iz koje se iznjedrila potreba o pokretanju projekta „Kanižlićevi dani“, a o brojnim aktivnostima govorile su Irena Topalušić, Renata Marinić, sestra Slavka Vrbanić i Valentina Mirković.

- Imali smo potrebu upoznati naše učenike, ali i širu javnost, da kroz izvanučioničnu nastavu, različite radionice, tribine i humanitarne akcije upoznajemo kulturnu baštinu našega grada i pri tome evociramo sjećanja na povijesna zbivanja i znamenite ličnosti. Pri tome smo imali na umu razvijanje i njegovanje pozitinvog odnosa i poštovanja prema materijalnih i duhovnim vrijednostima kao ishodištima identiteta te osvještavati kulturu lijepog ponašanja u javnom prostoru. – poručila je učiteljica Valentina Mirković.

- Redovna nastava daje djeci osnovnu pismenost, uči ih znanjima i ta znanja oni pretvaraju u vještine. Kroz jedno i drugo djeca stvaraju i ostvaruju svoje stavove, a u te osnove ide i kulturološka pismenost – kultura ponašanja, kultura načina života i kultura osvješćivanja i vrednovanja onog što imamo. Na redovnoj nastavni ne uspijevamo udovoljiti svim interesima djece, a oni su veliki, i na nama je zadaća da ih u tim interesima osnažimo za budući život. Upravo to je svrha svih izvannastavnih aktivnosti među kojima su i naši projekti. No, sve bi to bilo nedovoljno životno bez izlaska u lokalnu zajednicu stoga zahvaljujemo gradonačelniku Darku Puljašiću i Gradu Požegi na izvrsnoj suradnji u ovom i drugim projektima. - naglasila je ravnateljica Marija Samardžija.

Grad Požega stoji iza svih vrijednih projekata, pa tako i onih u Kanižlićevoj školi, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić.

- Osnovna škola doista je jezgra osnovnih znanja, a drago mi da ova škola puno radi na tome da razvije empatiju i kulturološke potrebe kod mladih koji će sutra biti kvalitetni ljudi te, nadam se, živjeti i raditi u ovom gradu čineći ga još boljim no što je sada. Antun Kanižlić u svom vremenu, s idejama koje je tada zastupao bio je vizionar, posebna osoba ne samo u Požegi i Slavoniji već i šire. Imamo se čime ponositi, imamo se na što pozivati, imamo obavezu biti grad, ne samo prijatelj djece, već grad koji će odgajati ljude kroz koje će najbolje biti prikazana kvaliteta, vrijednost i dobrota koju ovaj grad ima stoljećima. - naglasio je gradonačelnik Puljašić.

Galerija slika