Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Lipanj 2019 09:12

Najbolje odojke na ražnju ispekli ZDS Čolić, Mladež iz Gučana i Antik i osvojili vrijedne nagrade

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NAKON NESRETNOG ODGAĐANJA ZBOG TRI DANA KIŠE ODRŽAN 1. POŽEŠKI RAŽANJ NA STADIONU NK DINAMO U VIDOVCIMA -

VIDOVCI – Nakon što se zbog zaista velikih kiša u nekoliko dana moralo odgoditi održavanje gastro manifestacije 1. Požeški ražanj, održan je uz prvi cijeli sunčani dan u komadu. Stadion NK Dinamo Vidovci-Dervišaga bio je cijelog dana prepun mladosti, šarenila i mirisa pečenih odojaka. Održan je i odgođeni malonogometni turnir za najmlađe nogometaše u kojemu je sudjelovalo nekoliko stotina malih nogometaša, a okupile su se i ekipe za Požeški ražanj.

- Novo je to gastro događanje na području Požeško-slavonske županije, prvo u županiji, a Požeški ražanj zamišljen je kao natjecanje ekipa u pečenju odojaka na drvenom ražnju uz isključivo ručno okretanje. To je bila nekada tradicija Slavonije, i željeli smo je vratiti. Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje pečenog odojka na ražnju, poznate slavonske delicije kojom se započinje život od rođenja, prolazi kroz život raznim događanjima, slave svi važniji događaji u životu pojedinaca, obitelji, udruga, lokalne zajednice i države. S pečenim odojkom se i svatuje ali i ispraća osobe s ovog svijeta. Uvijek je po pečenom odojku kao deliciji bila poznata naša Slavonija, te svoje običaje ponudili smo i drugima i vrlo rado su ih mnogi prihvatili. Želimo kao organizatori ponuditi jedno natjecanje, najboljih majstora ražnja i pečenih odojaka, ali na onaj stari slavonski način, isključivo ručnog okretanja drvenog ražnja s vatrom na tlu – istakao je Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji je zajedno sa Nogometnim klubom Dinamo Vidovci-Dervišaga pokrenuo organizaciju ove gastro manifestacije.
- Mi već nekoliko godina organiziramo Malonogometni turnir za nogometaše mlađih uzrasta, U8, U10 i U12 i htjeli smo taj završni dan okruniti još jednim događanjem koje se nije održavalo na našem području. Brzo smo se dogovorili s Požeškim čuvarima baštine i pronašli jednu novu gastro priredbu koja je upotpunila ovo naše sportsko događanje s gastro delicijom koju svi obožavaju. Malo nas je omelo ružno vrijeme nekoliko dana, no evo uspjeli smo konačno dočekati prvi sunčani dan i ujedno obilježili i Dan državnosti RH. Za slijedeću godinu pripremit ćemo još veću manifestaciju i još veći Požeški ražanj – istakao je jedan od organizatora Tomislav Čabraja, predsjednik NK Dinamo.

Nakon starta u 10 sati, loženja vatre i pripremanja natjecateljskog mjesta, ekipe su započele s pečenjem odojaka od 11 sati. Bilo je tu na izboru odojaka od 26 do 36 kg, najboljih za pečenje, svi će se složiti, i najukusniji pečeni odojak. Kako se okretalo na ručni način mnoge ekipe su si na ražanj pričvrstile automobilske volane radi lakšeg okretanja, a bilo je tu volana od Mercedesa i Ferarija. Oko 16 sati ekipe su prijavljivale, jedna po jedna, završetak natjecanja, a komisija koju je predvodio poznati gastro majstor Željko Turalija iz Valpova, nazočila je rasjecanju svake pečenke i tražila koju manu u pečenju. Odmah se vidjelo da su sve ekipe, ne samo posebni ljubitelji pečenog odojka na ražnju, nego i pravi majstori ražnja.

Nije bilo niti jednog odojka koji nije bio dobro pečen, nego su odlučivale nijanse, bolja i hrskavija korica, ukusnije i slanije pečeni butovi, hrskava rebra, nemasna potrbušina, pravilno pečene plećke, a posebno opći dojam cijelog odojka, i ukusno garniranje pečenog odojka na natjecateljske pladnjeve. Nakon ocjenjivanja od strane komisije, pa i kontrolnog ocjenjivanja od posjetitelja koji su također bili zainteresirani dobro ocijeniti najbolje pečeni odojak, saznali smo i pobjednike.

Za samo po koji bod manje osvojili su i dobili utješne nagrade, pregače 1. Požeškog ražnja, Ekipa caffe bar Barun, Ekipa Elektro team i Auto praonica Kristal, i plasirale se od 4. do 6 mjesta. Treće mjesto i vrlo vrijedan komplet za pečenje odojka s rosfraj ražnjem, dar požeške tvrtke Alles elektromaterijal osvojila je ekipa Antik iz Vidovaca. Drugo mjesto sa samo bodom više osvojila je Ekipa mladi iz Gučana, mladi majstori na ražnju, koji su za poklon dobili motornu kosilicu – trimer Stihl. Prvu nagradu kao uvjerljivo najbolje pečeni odojak na ražnju sa 47 bodova od 50 mogućih osvojila je brojna Ekipa ZDS Čolić. Oni su se posebno pripremili za ovo natjecanje, svi jednako obučeni u majice s tiskanim logotipom Požeškog ražnja, svi angažirani oko pečenja te su zaslužili vrlo vrijedni vrtni kamin požeške tvrtke Color.

Uslijedilo je objedovanje pečenih odojaka i zabava u nastavku uz dobre raspoložene glazbenike grupe Majestic band. Uz kukunješće i slavonski bećarac zabava se nastavila do kasno u noć.

Galerija slika