Ispiši ovu stranicu
Petak, 31 Svibanj 2019 18:31

Uz kulturno umjetnički program nagradili najbolje učenike i nastavnike sa Državnih natjecanja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ODRŽAN DAN ŠKOLE STJEPANA RADIĆA ČAGLIN -

ČAGLIN – Osnovna škola Stjepana Radića iz Čaglina obilježila je svoj Dan škole u Školskoj sportskoj dvorani uz kulturno umjetnički program koji su pripremili učenici i nastavnici škole u redovnoj nastavi i izvannastavnim predmetima i grupama. Bila je to ujedno i prilika da se nagrade najbolji učenici i nastavnici, koji su postigli poseban uspjeh u nastavi, te svi oni koji su ostvarili zapažene rezultate na Državnim natjecanjima i smotrama, učenici i nastavnici mentori koji su učenike pripremali.

- Prošle godine smo zatvorili tri gradilišta, ovu godinu završavamo s 3 nova. Radi se o energetskoj obnovi Područne škole Ruševo, gdje će biti postavljena energetska ovojnica, nova stolarija i rasvjeta, financirano od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i našeg osnivača, Požeško-slavonske županije. Paralelno s tim radovima tijekom ljetnih praznika kreće uređenje prilaza i igrališta u Ruševu i Ljeskovici, a za opremanje oba igrališta utrošit ćemo 265 tisuća kuna. Naš osnivač Županija omogućila nam je i nabavku novog namještaja te smo dvije trećine školskih klupa i stolica zamijenili novim. Škola je opremljena i s 8 stolnih računala za potrebe nastave i uvođenje e-dnevnika.

Kroz projekt uređenja školskog okoliša uz Zakladu Adris od koje smo dobili 20 tisuća kuna uredili so taktilnu stazu, kompostište, gabionski kamenjar i klupe, postavili meteorološku postaju u školskom dvorištu. Kroz aktivnost za Godišnju nagradu Luka Ritz i promicanje nenasilja, naša učenica Lorena Švajda je osvojila za školu nagradu od 10 tisuća kuna od Ministrice znanosti i obrazovanja. Tu smo bili jedina škola iz naše županije – istakla je ravnateljica škole u svom izvješću, Slađana Švajda, prof., koja je uručila i nagrade najboljima učenicima i mentorima.

Nagrađeni su: za sudjelovanje u Klokanu bez granica – međunarodnom matematičkom natjecanju učenici Noa Bardač, Ivona Švajda, Klara Šutić, Lorena Švajda, Marko Kuzmar, Marin Knaus i mentori Željka Peić, Gordana Ereiz i Stjepan Efinger jer su se plasirali među 10% najboljih. Za Čitanjem do zvijezda – natjecanje iz čitanja i razumijevanje pročitanog tri učenice, Dana Damjanović, Tea Topić i Lorena Švajda su u Čakovcu predstavljale županiju i bile najmlađa ekipa uz mentore Mihaelu Kolar i Emira Džaferovića. Nagrađeni su učenici 5. i 6. razreda za sedmotjedno sudjelovanje u Međunarodnom projektu Innovate your dreams 2019. nakon kojega su dobili zajedno s pedagoginjom Ljiljanom Đurđević i certifikate. Na državnoj Smotri zadruga u Vinkovcima bili su učenici Marin Majetić i Marin Knaus sa učiteljicom Biljanom Bošnjak. Na natjecanju Govorništva iz japanskog jezika na kojem sudjeluju niz godina sudjelovali su učenici Goran Miloš, Leon Bolić, Dario Pamer i Stanko Panić i osvojili su prvu nagradu. Na Novigradskom proljeću – smotri darovitih učenika sudjelovali su učenice Ivana Tušek, Nada Stjepanović, Claudia Pamer i Dora Kavicki uz pedagoginju Ljiljanu Đurđević i tajnicu Mariju Krajtner. Na Lidranu u Šibeniku sudjelovala je učenica Ivana Tušek s monologom gdje je bila predstavnik županije.

Sve učenike, nastavnike i roditelje pozdravili su načelnik općine Dalibor Bardač, koji sudjeluje i pomaže školu i svim njenim projektima i programima, te zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji je istakao da se trenutno u Čaglinu radi na projektima i gradilištima vrijednim 40 milijuna kuna, koji će promijeniti sliku Čaglina i svakako olakšati i unaprijediti život svih stanovnika. On je iznio i stav Požeško-slavonske županije koji podržava i općina Čaglin, da se neće dozvoliti mijenjanje mreže škola i zatvoriti koja područna škola, jer upravo se uložilo i ulaže u sve područne škole, a tako i matičnu da zadrži status OŠ sa 8 razreda. Svim ovim investicijama nastoji se zadržati stanovništvo, a posebno mladi u Čaglinu i okolnim naseljima a tome služi i zadržavanje škola u selima.

Učenici su izveli nekoliko tamburaških skladbi, folklorna skupina otplesala nekoliko slavonskih plesova i pjesama, dramske i recitatorske grupe izvele su svoj program, te tako zabavile sve na Danu škole u Čaglinu.

Galerija slika