Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Travanj 2014 10:56

Od danas pojačan nadzor prometa

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Na području svih zemalja Europske unije u trajanju od sedam dana provode se akcije s naglaskom na određenu prometnu problematiku kao što su nadzor teretnih automobila i autobusa, korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga i sl.

U skladu s tom akcijom tijekom ovog tjedna, odnosno u razdoblju od 14. do 20. travnja na području PU požeško-slavonske provodi se preventivno-represivna akcija usmjerena prvenstveno na nadzor nepropisne brzine.

Analizirajući prometne nesreće tijekom mjeseca ožujka 2014. godine kao i podatke iz proteklog razdoblja ove godine utvrđeno je da je nepropisna brzina jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća u kojima stradavaju sudionici u prometu.

 Pred nadolazeći vikend očekuje se pojačan broj vozila u prometu na cestama zbog blagdana Uskrsa te će se radi poboljšanja stanja sigurnosti, smanjenja broja ozlijeđenih, te smanjenja prometnih nesreća kojima je uzrok nepropisna i neprimjerena brzina od danas će se intenzivnije provoditi  preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora brzine kretanja vozila na cestama naše Policijske uprave.

Pojačani nadzor policijski službenici provoditi će na više nadzornih mjesta stoga upozoravamo vozače da se dosljedno pridržavaju prometnih propisa.

Također podsjećamo da se u organizaciji stanica za tehnički pregled i stručnih organizacija prvi puta organizira preventivno - sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2014". Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Akcija se provodi u razdoblju od 14. do 19. travnja 2014. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za tehnički pregled vozila (redovnim) i ima isključivo preventivno - sigurnosni karakter tj. temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu odnosno izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Akcija je u potpunosti dobrovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći radi uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.