Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Prosinac 2022 08:39

Ovog vikenda najavljene pojačane mjere u prometu, sankcioniranje prekršaja i nadzor višestrukih prekršitelja

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Policijski službenici PU požeško-slavonske će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Provodit će se i nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Također se mogu očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. U narednom periodu nastupit će zimski uvjeti na prometnicama koji nam, uz kišu i maglu, donose snijeg i ledenu kišu, te smanjenu vidljivost.

Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu, preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti. Kolnik je vlažan, sklizak i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžen je zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

U takvim uvjetima prije vožnje potrebno je dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu.

Podsjećamo da je i obvezno paljenje danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2022. do 31. ožujka 2023. godine, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla. Preporuka je i odjeća svijetle boje odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu.

Stoga, apeliramo da poštujete zakonske odredbe i na vozilima za vrijeme vožnje imate upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.