Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Svibanj 2022 13:04

Razbijena organizirana kriminalna skupina od 8 osoba koja se bavila proizvodnjom marihuane kod Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske uz kaznene prijave za kaznena djela zločinačko udruženje, neovlaštena proizvodnja i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanje carinskog nadzora -

POŽEGA - Povodom završetka velike akcije i zaplijene sadnica marihuane u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj održana je tiskovna konferencija na kojoj su o svemu pričali načelnik PU Željko Grgić, glasnogovornica PU Nikolina Janković, voditelj Službe kriminalističke policije PU požeško-slavonske Tihomir Srnović i vođa grupe za organizirani kriminalitet i korupciju Službe kriminalističke počlicije Ivica Đeraj.

Policijski službenici PU požeško-slavonske su u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva „Tigar“ i „Tigar 2“ nad četiri hrvatska državljanina i četiri državljanina Republike Srbije (1980., 1966., 1965., 1951., 1965., 1982., 1980., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora.

Naime, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni u razdoblju od studenoga 2021. do svibnja 2022. na širem području Požege i drugim mjestima u RH i Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike s ciljem zajedničkog uzgoja i proizvodnje veće količine marihuane na širem području Požege te njene daljnje prodaje.
Prvoosumnjičeni je pronašao osobu koja će se brinuti o uzgoju i proizvodnje marihuane, dok je s drugoosumnjičenim, trećeosumnjičenim i četvrtoosumnjičenim dogovorio pronalazak pogodne lokacije za njen uzgoj i proizvodnju, zatim instaliranje opreme, nabavu potrebnih preparata za uzgoj, osiguranje tajne lokacije i nesmetanog boravka osobe koja je bila zadužena za uzgoj  te pronalazak kupaca marihuane. U ostvarenju plana i dogovora prvoosumnjičenik, sedmoosumnjičenik, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su sa prvoosumnjičenikom dogovorili i osigurali lokaciju za uzgoj marihuane u kući na području Kutjeva, a u vlasništvu supruge četveroosumnjičenika te u kući instalirali ilegalni laboratorij sa zadaćom uzgoja cannabis biljki i proizvodnje cannabis marihuane.

Nadalje, prvoosumnjičenik iz Srbije je doveo petoosumnjičenika koji je u navedenoj kući neprekidno boravio i svakodnevno uzgajao biljke cannabisa pri čemu su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik nadzirali uzgoj i proizvodnju cannabisa te kupovali potrebnu opremu i razne preparate za uzgoj. Pri tome su drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četveroosumnjičenik redovito opskrbljivali petoosumnjičenika svim potrebnim životnim potrepštinama kao i opremom potrebnom za uzgoj biljki.

Drugoosumnjičenik, trećeoosumnjičenik i četveroolsumnjičenik su također nabavili osobni automobil kojeg su preinačili odnosno napravili skriveni prostor u podvozju automobila pogodan za skrivanje veće količine droge, a sve u cilju osiguranja kupaca i prikrivenog prijevoza droge, dok je drugoosumnjičenik s prvoosumnjičenikom angažirao šestoosumnjičenika da pronađe kupce marihuane što je on i činio po uputi prvoosumnjičenika te nudio na prodaju i prodavao manje količine marihuane raznim kupcima na području Požege i Pleternice.

Nadalje, na opisani način u kući na području Kutjeva osumnjičeni su uzgojili ukupno 236 stabljika cannabis marihuane visine od 60 do 120 cm iz kojih se može dobiti marihuana nakon čega je prvoosumnjičenik za pripremu i pakiranje marihuane za prodaju angažirao sedmoosumnjičenika i osmoosumjičenika te s njima 7. svibnja došao iz Srbije u RH. Nakon toga su se sedmoosumnjičenik i  osmoosumnjičenik zajedno s trećeosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom uputili na područje Kutjeva kako bi zajednički pripremili marihuanu za daljnju prodaju, ali do navedenoga nije došlo budući da su isti uhićeni. U kući na području Kutjeva je uz 236 stabljika cannabis marihuane zatečen petoosumnjičenik.

Također je utvrđeno da su se u razdoblju od 5. travnja do 7. svibnja 2022. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u RH te u BiH, drugoosumnjičenik s trećeoosumnjičenikom i četvrtoosumnjčenikom dogovorili preuzimanje veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te njegovo krijumčarenje iz BiH u RH radi daljnje preprodaje te su sukladno prethodnom dogovoru od drugoosumnjičenika u Bosanskom Brodu preuzeli najmanje preko 61 kg sitno rezanog duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te ih sakrili u preinačeni prostor u podvozju automobila te se u nekoliko navrata sa skrivenim cigaretama i duhanom prelazili državnu granicu izbjegavajući mjere carinskog nadzora te dalje nudili na prodaju raznim kupcima na širem području Požege.

U preinačenom prostoru navedenog automobila pretragom je pronađeno 490 grama duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta.

Medij

Galerija slika