Ispiši ovu stranicu
Utorak, 13 Srpanj 2021 10:32

Zabranja loženja vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Prilikom spaljivanja suhe trave nije poduzela sve mjere pa izazvala požar

U ponedjeljak 12. srpnja 2021. oko 19.25 sati u mjestu Badljevina u Ulici 30. svibnja, 84-godišnjakinja je spaljivala suhu travu prilikom čega nije poduzela sve mjere i radnje zaštite od požara te se vatra proširila na strnište u vlasništvu 31-godišnjaka. Protiv 84-godišnjakinje slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.

Na području Požeško-slavonske županije, zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Odluka je donesena zbog dugotrajnih nepovoljnih klimatskih i hidroloških prilika koje pogoduju povećanoj opasnosti od požara, a zabrana se odnosi na svako paljenje vatre na otvorenom prostoru (kao što je spaljivanje biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu u neposrednoj blizini šume, te svako paljenje vatre u bilo koje druge svrhe).

Nadzor nad primjenom ove zabrane, sukladno Zakonu o zaštiti od požara i Odluci o načinu i uvjetima spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu te o loženju otvorene vatre na poljoprivrednom zemljištu, u šumu, na šumskom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, vrše ovlaštene službene osobe policijske uprave, poljoprivredni inspektori, te druge nadležne inspekcije i tijela.