Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 16 Rujan 2019 14:33

Iz policijske bilježnice - Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Otuđen osobni automobil

U razdoblju 14./15. rujna 2019., u Pakracu, u Ulici Matije Gupca, na parkiralištu, nepoznati počinitelj (ili više njih) je otuđio osobni automobil marke „Volkswagen“, daruvarskih registarskih oznaka, u vlasništvu 40-godišnjaka. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Jakšića, a kojeg se sumnjiči da je u nedjelju, 15. rujna, oko 4 sata, u mjestu Jakšić, u Ulici kralja Zvonimira, pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,64 promila, ušao u obiteljsku kuću u vlasništvu 58-godišnjaka te razbio nekoliko prozorskih stakala čime je počinio kaznena djela „Narušavanje nepovredivosti doma i poslovnih prostora“ i „Oštećenje tuđe stvari“. Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Narušavali javni red i mir

U nedjelju 15. rujna 2019. oko 16.40 sati, u mjestu Donji Čaglić, u Ulici Marija Božića, 77-godišnjakinja je poradi ranijih nesuglasica verbalno napala 70-godišnjakinju te joj prijetila zbog čega protiv nje slijedi optužni prijedlog.

Istoga dana, oko 21.45 sati, u Požegi, u Njemačkoj ulici, u automat klubu i ispred njega verbalno su se i tjelesno sukobili 47-godišnjaknja (0,57 promila) i 43-godišnjak (1,16 promila). Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja 43-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju policije, a protiv oba počinitelja slijedi optužni prijedlog.

Nakon prometne nesreće omalovažavao policijske službenike

U subotu, 14. rujna 2019., oko 16.40 sati, na državnoj cesti u blizini mjesta Omanovac, 62-godišnji vozač koji je pod vidnim utjecajem alkohola (odbio alkotest) upravljao osobnim automobilom marke „Opel“, daruvarskih registarskih oznaka, izgubio je nadzor nad vozilom te sletio u putni kanal. Prilikom postupanja policijskih službenika omalovažavao ih je i vrijeđao te je smješten u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog odbijanja alkotesta i neprilagođene brzine te optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a nakon provedenog prekršajnog postupka produženo mu je zadržavanje u zatvoru u Požegi u trajanju od tri dana.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

U petak, 13. rujna 2019., oko 21.15 sati, u mjestu Vidovci, u Ulici Stjepana Radića, 19-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Audi“, slavonskobrodskih registarskih oznaka, nepropisno je pretjecao osobni automobil marke „Fiat“, požeških registarskih oznaka, a kojim je upravljao 18-godišnjak prilikom čega je prednjim dijelom vozila udario u 27-godišnjeg biciklistu koji je bez reflektirajućeg prsluka upravljao biciklom iz suprotnog smjera i koji je na mjestu nesreće smrtno stradao. Nakon udara vozač se nastavio nekontrolirano kretati vozilom te je sletio s kolnika i udario u metalnu ogradu, a potom i u parkirani osobni automobil. On je ozlijeđen i prevezen u OŽB Požega poradi pružanja liječničke pomoći te su mu uzeti uzorci krvi i urina radi analize.

Protiv 19-godišnjaka slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“. U vremenu od 21.30 do 2.25 državna cesta D-38 je bila zatvorena za sav promet koji se odvijao alternativnim pravcima.

U subotu, 14. rujna 2019., oko 19.10 sati, između mjesta Jakšić i Svetinja, 45-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,82 promila upravljao osobnim automobilom marke „Renault“, požeških registarskih oznaka, dolaskom do zavoja prešao je na suprotnu prometnu traku te udario bočnim ogledalom u bočnu stranu osobnog automobila marke „BMW“, požeških registarskih oznaka, a kojim je upravljala 23-godišnjakinja. Nakon udara 45-godišnjak je napustio mjesto događaja, a da nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću te je naknadno pronađen i smješten u posebnu prostoriju policije. Protiv 45-godišnjaka optužni prijedlog.

U nedjelju, 15. rujna 2019., oko 22.15 sati, u mjestu Resnik, 20-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,64 promila upravljao osobnim automobilom marke „Seat“, požeških registarskih oznaka, sletio je vozilom s kolnika, udario u betonski propust za vodu nakon čega je došlo do odbacivanja vozila u zrak, rotiranja i pada na kolni ulaz. U prometnoj nesreći vozač je teško ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog.

Tijekom proteklog vikenda dogodila se i jedna prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom u Lipiku, u Slavonskoj ulici, jedna prometna nesreća s materijalnom štetom u Požegi u Ulici bana Josipa Jelačića, dok dva bijega s mjesta prometne nesreće bilježimo u Požegi, u ulicama Antuna Kanižlića i Republike Hrvatske.

Najava akcije

U razdoblju od 16. do 22. rujna, a u skladu s akcijama TISPOL-a, na području PU požeško-slavonske provodit će se preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor uporabe mobitela i drugih uređaja te sigurnosnog pojasa (akcija Focus on the Road –distrakcija).

Napominjemo da su na snazi nove značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile 1. kolovoza 2019. godine pa su tako povećane novčane kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna.

Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta na cestama naše županije stoga upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa.