Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 10:47

Uz pudarski kotlić obilježili završetak berbe

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TRADICIONALNA 7. PUDARIJADA U KAPTOLAČKOM KRAJU -

KAPTOL – Proteklog vikenda članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola i njihovi prijatelji tradicionalno su proslavili završetak berbe grožđa u svome kraju te organizirali sedmu jesensku priredbu „Pudarijada 2017.“

I ove godine kaptolački pudari imali su odgovornu dužnost i pune ruke posla, na svu sreću bez velikih intervencija. Inače, pudari su čuvari vinograda koji čuvaju vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočin, a taj posao obavljaju prije berbe grožđa. Pudarsku službu inače čine članovi Udruge “Vino-kap” Kaptol, a „pudar“ je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti čime Kaptolčani pokušavaju sačuvati od zaborava tu tradiciju koju su njegovale starije generacije.

Već tradicionalno uz berbu zajedničkog vinograda u centru Kaptola, kaptolački pudari i njihovi prijatelji pripremaju i pudarski kotlić. Ove godine bilo je 14 ekipa, a po prvi puta kotlići su se i ocjenjivali. Najbolji pudarski kotlić skuhao je Dražen Čakalić kojemu su predsjednik Udruge „Vino-kap“ Kaptol Ferdinand Novak i načelnik općine Katpol Mile Pavičić uručili simboličnu nagradu. 

Svi vinogradari koji su se zatekli na manifestaciji rekli su kako su zadovoljni urodom, a očekuju i kvalitetnu vinsku kapljicu od ovogodišnjeg grožđa koje se uveliko prerađuje u mošt kako bi bilo spremno za Krštenje mošta koje će Kaptolčani imati uz Martinje 18. studenog.

- Nastavili smo i ove godine tradiciju naših vinogradara, vinara i voćara budući da smo ponovo zaživjeli pudarsku službu nakon jedne stanke. Ovo je više ceremonijalna pudarska služba, a cilj nam je da tu tradiciju sačuvamo od zaborava. Općina je uvijek na raspolaganju da pomogne u održavanju ovakvih i sličnih manifestacija. Nekada su ovakve manifestacije bile veće i sadržajnije, vremena su se promijenila, a i gospodarske prilike čine svoje – istaknuo je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Kuhali su Pudari:  Ferdo, Joco, Marko, Josip, Dražen, Jozo, Golub, Miša, Duje, Joka - Eman, Šarko, Dado, Zubo, Grga, Roda, Baki, Šaran, Krešo i Pudarice: Barbara, Kristinka, Gaby, Nataša. 

Tekst/foto: Vladimir Protić