Subota, 02 Rujan 2017 19:29

Muzejska brijačnica dodijelila nagrade Najbradama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVJETSKI DAN BRADA OBILJEŽIO POŽEŠKI GRADSKI MUZEJ -

POŽEGA - Muzejska brijačnica Gradskog muzeja Požega, osnovana 1910. godine, organizirala je cijelo vrijeme Aurea festa, akciju uređivanja gospode, šišanja, brijanja, štucanja brkova i uređenja brada. Kako je upravo prve subote u rujnu Svjetski dan brade, organizirala je i izbor za najljepšu bradu koja je dotjerana u Muzejskoj brijačnici, originalnog interijera starijeg od sto godina. Kroz akciju „Ajmo se brijat“ nekoliko stotina Požežana, ali i gostiju Požege za vrijeme festivala poželjelo se urediti upravo u ovoj staroj, u pravom smislu muzejskoj brijačnici.

IMG 4072 - U želji da spasimo od zaborava stari brijački obrt u Požegi, da spasi interijer namještaj i pokućstvo, interijer stare brijačnice pokrenuo je projekt „Ajmo se brijat“, je je ova stara brijačnica došla u muzejske ruke. Ona je otvorena za vrijeme muzejskih manifestacija, ali i manifestacija grada, a želja nam je da ova brijačnica postane kulturno-turistička atrakcija tijekom cijele godine. Želimo da ona opet postane okupljalište Požežana željnih muškog druženja i prave muške njege u stilu vintage barber shopa kako je to već popularno na zapadu - rekla je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, koja je organizirala i izbor od 15 prijavljenih, tri najljepše brade.

Za Najbrade su ove godine proglašeni Danijel Banovac i Mario Paulić iz Požege te Zvonimir Gelenđer iz Zagreba. Nagrade među kojima su bile replike poznatih Rudinskih glava, arheoloških pronalazaka, koje su također imale brade. Dobili su i konzumaciju poznatog starog autohtonog jela požeških vinogradara, koje je spašeno i vraćeno kroz drugu muzejsku akciju Muzeja u loncu, koji se priprema i služi u Vino-gradu za vrijeme festivala. Vlasnike urednih brada uređivali su majstori brijači koji povremeno rade u muzejskoj brijačnici, Matija Leninger iz Slav. Broda, te Mato Raguž i Ivica Matošević iz Požege.

- Ovaj naš projekt je na tragu ideja svjetskih muzeja koji žele razbiti predrasudu, da su muzeji zatvorene i dosadne institucije koje čuvaju povijesnu građu i istraživanjem, nego da dosita na specifičan način koje traži današnje vrijeme, prezentiraju zaboravljenu baštinu na način kako to ljudi najviše vole. Muzej se i dalje bavi širenjem i promoviranjem prošlosti Požege i Požeštine, ali na ljudima zanimljiviji način - dodala je ravnateljica Žebčević Matić.