Srijeda, 30 Kolovoz 2017 09:36

Viteški red templara promovira svoje aktivnosti

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DANI OTVORENIH VRATA -

POŽEGA - Hrvatski viteški red templara i ove je godine tijekom trajanja požeškog festivala organizirao Dane otvorenih vrata u obliku info-pulta koji je smješten u njihovom sjedištu Pod gradom. Ova aktivnost ima za cilj građanima, posjetiteljima festivala i turistima prezentirati temeljne informacije o srednjovjekovnim i današnjim templarima, s posebnim osvrtom na templarsku baštinu Požeštine.

Templare je u njihovoj središnjici Pod gradom danas posjetio požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima. Tamo ih je dočekao Veliki prior Vinko Lisec koji je istaknuo važnost promicanja srednjovjekovne kršćanske tradicije i upoznavanja šire javnosti s ovim segmentom povijesne baštine Požege.

Poseban segment baštine grada Požege i Požeštine predstavlja dolazak templara krajem 17. i početkom 18. stoljeća gdje su ostali sve do ukinuća reda 1312. godine. U Požegi, obnova templarske tradicije, s prvim viteškim prisegama krenula je 2006. godine. Zahvaljujući potpori Grada Požege, templari su kroz svoje godišnje manifestacije, međunarodne konvente, seminare, templarske skupove i druge aktivnosti, Požegu brendirali kao redovitu europsku templarsku destinaciju.

Viteški red templara, kao svjetovni vojno-duhovni red, baziran na tradicijama templara srednjega vijeka, ostao je sve do danas. Osnovno mu je obilježje kršćanstvo, s posebnim naglaskom na prakticiranje kršćanskog ekumenizma, kršćanskog humanizma i dobročiniteljstva uopće. Svojim djelovanjem potiče kršćanski moral i etiku i nastoji razvijati što bolje odnose i suradnju sa svim kršćanskim Crkvama.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska