Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 12:45

Projektu "Geopriče UNESCO geoparka" 90 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PARKU PRIRODE PAPUK ODOBREN NAJVEĆI PROJEKT U HRVATSKOJ -

ZAGREB / VELIKA - U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u Banskim dvorima potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Vrijednost projekta iznosi preko 90 milijuna kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. 

To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

Ugovor je s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric potpisao ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac. Nakon potpisivanja ugovora javnosti se obratio predsjednik Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića.

Projekt "Geopriče UNESCO geoparka" obuhvaća ulaganje u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija, a najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu. Na taj način produžit će se turistička sezona na jesenske i proljetne mjesece u cijeloj Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, jer će Geo-info centar sadržavati atrakcije koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način neovisno o godišnjem dobu. Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će Geo-info centar i Kuća Panonskog mora služiti kao alati u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova, ali i svi ljubitelji prirode, obitelji s djecom i mladi, rekreativci i planinari.

Osim izgradnje Geo – info centra u Voćinu planirana je rekonstrukcija i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice županija, kao i adaptacija i opremanje dviju multimedijalnih dvorana u Kući Panonskog mora u Centru za posjetitelje Parka prirode Papuk u Velikoj, te gradnja Adrenalinskog parka uz Kamp odmorište Duboka.