Utorak, 15 Kolovoz 2017 17:38

Pleternički vatrogasci za jubilej obnovili štrcaljku iz 1893. godine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DVD PLETERNICA POVODOM 125. OBLJETNICE OSNIVANJA POZIVA GRAĐANE NA VATROGASNU VJEŽBU U SUBOTU 19. KOLOVOZA -

PLETERNICA - Dobrovoljno vatrogasno društvo Pleternica ove subote 19. kolovoza obilježiti će 125. obljetnicu djelovanja a tim povodom obnovili su staru vatrogasnu zaprežnu štrcaljku i izložili ju na prostoru kraj doma u središtu grada.

Vatrogasna štrcaljka je nabavljena godinu dana nakon osnutka društva, 7. studenoga 1893. godine, za tadašnjih 600 forinti. Jedno vrijeme je bila smještena u Tulniku ali je pred 100. obljetnicu DVD Pleternica dovezena nazad jer je zgrada u kojoj se tamo nalazila propadala. Štrcaljka je tada donekle uređena i smještena u prostor gradske tržnice Pleternica ali, kako je tamo smetala, izvezena je van i tada je počela totalno propadati. Od uništenih dijelova ponovo ju je sastavio i vratio joj 'stari sjaj' Stjepan Bajt koji je na tome radio pomalo od veljače pa do nekidan. Pomagali su mu Ivica Gabrek, Franjo Šaplek i Antun Tomić, osobito kada se gradila nadstrešnica gdje je štrcaljka sada smještena. Sva četvorica su članovi DVD-a.

U povodu 125. obljetnice vatrogasnog društva Pleternica u subotu će se održati svečana sjednica i posveta vozila a od 20 sati i vatrogasna vježba na koju su pozvani svi građani.

TEKST I FOTO: V. Protić