Ispiši ovu stranicu
Subota, 22 Srpanj 2017 18:24

Srednjovjekovni viteški turnir održat će se početkom rujna na Jankovcu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Bajkoviti će Jankovac i ovog rujna, tradicionalni, peti puta za redom, oživljavajući prošlost, ali i iz nje učeći, dočekujući s dobrodošlicom plemenitaše i puk, trgovce i obrtnike, putnike namjernike, baš kao na filmu, na jedan dan postati portal za ulazak u mračno doba povijesti. Sve je spremno za 5. Srednjovjekovni viteški turnir.

Jedinstvena je to turističko-kulturno-povijesna priča koja posjetiteljima nudi priliku da zavire u tajanstveni svijet mračnog srednjeg vijeka, iznimno atraktivna, ali i organizacijski itekako zahtjevna manifestacija čije je ovogodišnje, peto izdanje, zakazano za 3.rujna, kako i doliči svakoj manifestaciji koja „drži do sebe“, predstavljeno na tiskovnoj konferenciji. Učinili su to, u ime Parka prirode Papuk, ravnatelj Alen Jurenac, Mirko Mališ, načelnik Općine Čačinci, Ana Marunica, direktorica tamošnje Turističke zajednice, zaljubljenik u srednji vijek, član Reda vitezova Ružice grada Orahovica, Vlado Grgić Crni, te u ime Hrvatskih šuma, voditelj uprave Našice, Vlatko Podnar.

I mada će ove godine, za razliku od prošlogodišnjih, dvodnevnih, sajam potrajati jedan dan, nedjelja je to koju ne želite propustiti. Jer, gromoglasni udari topa, zveket mačeva i buzdovana, fijuk strijela i topot konja, ispreplitat će se toga dana s glasnim povicima obrtnika, kuhara i krčmara, plemenitaša i puka, dama i kmetova, zabavljača i gatara, gutača vatre i ratnika.5.srednjovjekovni viteški turnir na kojem će, saznali smo na tiskovnoj konferenciji, sudjelovati članovi 11 udruga pristiglih iz cijele Hrvatske, posjetiteljima će, uz posebno atraktivan svečani mimohod viteških skupina, ponuditi i sajam starih obrta, viteški tabor, nadmetanje u streličarstvu, borbu mačeva, uprizorenje bitke za utvrdu Klak, ali i puno, puno toga drugoga, što će, rekoše organizatori, ostati iznenađenje do 3.rujna.

Zbog svega toga, zbog viteštva i opsada, galantnosti i časti, zbog sajma i lakrdijaštva, ali i jedinstvene prirodne scenografije Parka prirode Papuk, za samo 20, odnosno 10 kuna koliko je cijena ulaznice za djecu, ne propustite 5.Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu!

TEKST: S. Tarbuk
Fotografije: Kristijan Toplak

Galerija slika