Breadcrumbs

Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 08:15

Ramci Požeštine pohodili grob Dive Grabovčeve na Kedžari

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAMA / POŽEGA – Niti ovu godinu svoju tradiciju nisu zaboravili brojni Ramci koji su doselili u Požeštinu. Kao i prijašnjih godina, prve nedjelje iza Petrova, u organizaciji Ramske zajednice Požega zaputili su se i bili na hodočašću kojom prigodom su pohodili grob Dive Grabovčeve na Kedžari IMG 3751– Vran planini (BiH), koji se običaj prenosi s koljena na koljeno. Među hodočasnicima bile su i one mlađe generacije čije porijeklo po roditeljima, bakama ili djedovima vuče iz tih krajeva.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Središnje euharistijsko slavlje, kojemu su prethodile pučke pobožnosti, obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, u koncelebraciji 20-ak svećenika predvodio je fra Mijo Džolan, exprovincijal franjevačke provincije Bosne Srebrne.

IMG 3657Prije početka Svete mise tekst poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Daria Pavlović koja je podsjetila na davna vremena i tragediju kroz koju je za vladavine Turaka prolazio ramski čovjek.

Riječi dobrodošlice i zahvale okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik iz Doljana fra Ivan Pervan, a poslije svečanoga euharistijskog slavlja uslijedila je čašica razgovora za starije te narodno veselje okupljenih hodočasnika. Kakvi bi to bili hodočasnici koji su došli iz Slavonije a da ne ponesu svoje delicije kojima su se oni okrijepili ali i njihovi prijatelji, rodbina i gosti počastili.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: D.K.