Utorak, 27 Lipanj 2017 09:17

Planinari Sokolovca obišli Srednji Velebit i Baške Oštarije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U organizaciji HPD-a Sokolovac, 34 planinara iz Požege, Slavonskog Broda i Kutjeva uputilo se prema vrhovima omiljenog i svima dragog Velebita. Smještaj je bio u planinarskom domu Vila Velebita u Baškim Oštarijama. Nakon samog dolaska i kratke okrijepe krenuli su na svoj prvi uspon u trajanju od četiri sata prema Sadikovcu 1.286 mnv. Sadikovac je jedan od najljepših velebitskih vrhova, lako dostupan s dva vrha i prostranim travnatim sedlom.

Drugi dan su penjali Metlu 1.288 mnv i Ljubičko brdo 1.320 mnv. Nešto slabiji penjači su imali svoje šetnje i hodanje po manjim usponima uživajući u prirodi ličkoga kraja. Za sve planinare svakodnevno je bio organiziran odlazak na plažu u Karlobag što je bilo vrlo relaksirajuće za umorne noge.

Najteži usponi bili su treći dan, ali opet po izboru, sposobnostima i mogućnostima. Tako da su neki hodali samo Premužićevom stazom, a drugi su se odvaži i penjali koji vrh. Najteži uspon je bio Bačić kuk 1.304 mnv koji je najviši i najsjeverniji kuk u nazubljenom nizu Dabarskih kukova. Sam vršni dio je vrlo uzak, a uspon na njega zahtjevan. Uz pomoć sajli i klinova uspjelo se popeti šestero planinara. Prije toga su penjali Visibabu 1.160 mnv i Budakovo brdo 1.317 mnv. Ova tura koju je pohodilo osam planinara bila je prilično naporna. Hodalo se dvanaest sati s minimalnom količinom vode.

Zadnja večer u domu bila je upriličena uz ličku janjetinu, velebitsko pivo i planinarske glasovne sposobnosti. Planinari su na povratku posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu i špilju Samograd na brdu Grabovača.

Glavni vodič ovog četverodnevnog izleta bila je iskusna dugogodišnja planinarka HPD-a Sokolovac, Marina Maras. U zahvalnost dobroj i uspješnoj organizaciji planinari su joj uz pomoć najmlađe planinarke Petre Lovrić upriličili i pjesmu.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: HPD Sokolovac