Četvrtak, 22 Lipanj 2017 12:27

Robotičari Kanižlićeve škole na dodjeli nagrada najboljima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAGREB - 20. lipnja 2017. uMuzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu održana je svečana podjela priznanja pobjednicima Croatian Makers lige, uz prisustvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjaki brojnih drugih sudionika i podržavatelja projekta. Iz naše Županije i grada Požege dodjeli nagrada prisustvovale su Marija Samardžija i Lana Radošić iz OŠ Antuna Kanižlića, koja je među 30 najboljih škola u RH u području robotike, te Ljiljana Miletić, predstavnica Udruge informatičara Požeško-slavonske županije.

Croatian Makers je projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM čiji su osnivači Nenad i Rujana Bakić. U ovoj školskoj godini u Croatian Makers ligi održano je 5 kola natjecanja. Na svakom je sudjelovalo oko1.700 učenika i učenica. Učenici su se natjecali u svojim regijama (ukupno 32 regije u Hrvatskoj) u dvije dobne skupine (mlađoj i starijoj). U mlađoj dobnoj skupini među najboljima su se našli učenici OŠ Antuna Kanižlića. Zahvaljujući svojim mentorima Igoru Soldiću, nastavniku Informatike, i Renati Marinić, nastavnici Tehničke kulture, učenici zainteresirani za programiranje i robotiku dobili su priliku razvijati svoje vještine i stjecati nova znanja u području napredne tehnologije koje nije zastupljeno u redovnom nastavnom planu i programu.

Predsjednica republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Croatian Makers lige, prisutnima se obratila prigodnim riječima: - Izražavam iskrenu zahvalnost Institutu za razvoj i inovativnost mladih i gospodinu Nenadu Bakiću što su osmislili i pokrenuli ovaj hvalevrijedan projekt. Našim učenicima pružili ste jedinstvenu prigodu steći znanja i vještine koje će im trebati kad odrastu. Ujedno, pružili ste im prigodu da kroz dječju radoznalost i zaigranost bolje razumiju svijet i da zaista odrastaju u 21.stoljeću kojemu je napredna tehnologija neizostavan dio. Najbolje ekipe prema ukupnom poretku nakon svih 5 kola Lige prigodno su nagrađene: ustanove su dobile paketdodatnih elemenata za proširenje mBot robotakoji se koriste u Croatian Makers ligi, asvi učenici najboljih ekipa su dobili diplome.