Petak, 16 Lipanj 2017 22:47

Šampionski kulen Nikole Barišića iz Valpova osvojio već nekoliko kulenijada u Slavoniji

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

37. POŽEŠKA KULENIJADA DOBILA SVOJE POBJEDNIKE  -

POŽEGA -  Na 37. izdanju najstarije Hrvatske kulenijade, onoj u Požegi od 33 uzorka s šireg područja Slavonije, a najviše s područja Požeštine, šampionsku titulu odnio je kulen Nikole Barišića iz Valpova. Njegov put osvajanja šampionski titula počeo je ove godine s osvajanjem šampionske titule na Festivalu kulenove seke u Velikoj, najvećem hrvatskom festivalu sa 97 uzoraka, nastavljen s šampionskom titulom za kulen na kulenijadi u Đakovu, ponovno šampionska titula na kulenijadi u Jagodnjaku, gdje je bio najbolji među 119 uzoraka, a sada je osvojio i Požešku Kulenijadu.

IMG 0784

 

Barišić se proizvodnjom kulena bavi više od dva desetljeća, a posebne tajne nema, kaže: - Vodim računa da to bude dobra sirovina, i kupujem samo od uzgajivača koji imaju dobar genetski materijal, u ovom slučaju njemački landras. Bitno je i dobro razdoblje sušenja, tako su svima koji nisu imali dobre prostore kada je mjesec dana bilo ispod nule kuleni još svježi smrznuli, oni kasnije više nisu stigli dobro fermentirati, od njih više nema dobrog kulena. Vrijeme zriobe je također vrlo bitno, no treba i znanja i iskustva. Ja sam učio od pravih majstora i godinama se usavršavao, a sada stižu rezultati – kaže Barišić, inače vojni umirovljenik, a od svoje ljubavi i hobija, evo napravio je uspjeh. Pobjednik je uz šampionsku plaketu, diplomu, dobio i novčanu nagradu od tisuću kuna organizatora Turističke zajednice grada Požega koju je uručila direktorica Silvija Podoljak.

Zlatne medalje dobili su OPG Bucić Ivan iz Pištane, Kulen Novosel iz Gata, Franjo Lucić iz Pleternice, Ivan Cinkuš iz Beljevine i Zvonko Baronica iz Kutjeva. Sredrbe medalje zaslužilo je 16 uzoraka kulena, 10 kulena brončane medalje te jedan uzorak zahvalnicu.

Medalje su uručili član komisije dr. med vet. Mato Matijević, predsjednik komisije Vjenceslav Hruška, dogradonačelnik grada Požega Ferdinand Troga i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović koji je istakao da svi proizvođači kulena štite i njeguju kulturu i tradiciju svojih predaka u Slavoniji. – Stoga Požeško-slavonska županija traži rješenje da se kroz Program ruralnog razvoja osigura nova mjera, koje do sada nije bilo u Hrvatskoj, a Europa već ima tu mjeru, nova podrška proizvođačima suhomesnatih proizvoda i kulena kao takvog. Proizvodnja kulena je vezana za naš kraj, moramo osigurati da bude konkurentna, jer dio nusproizvoda, meso koje ne ide u kulen opterećuje proizvođača. Stoga moramo pomoći da se osigura jedan prepoznatljiv proizvod koji će biti i potpunosti ekonomski isplativ.

Dogradonačelnik Ferdinand Troha istakao je da je pitanje identiteta Slavonca, ali isto tako i pitanje prestiža s kojim se Slavonac ponosi. – Naša požeška Kulenijada je najstarija u Hrvatskoj, a mi ćemo u narednom razdoblju, već dogodine nastojati da ona bude i najprestižnija. Moramo ići i u pravcu da naš kulen bude zaštićen, kako po geografskom porijeklu, tako i po svojoj izvornosti. On mora dobiti svoju markicu, na tržištu mora biti dostojno valoriziran, jeo ono što je u šampanjcima Don Perignon, među sporo fermentiranim kobasicama je naš kulen.

Turistička zajednica pokrenula je i pitanje ponovne aktualizacije i aktiviranja Udruge kulenara koja je u Požegi osnovana 1998. godine, kao prva u Hrvatskoj, no u jedno vrijeme je zamrla.

Sve kulenove koji su bili na natjecanju moći će u subotu 17. lipnja degustirati svi građani na Trgu sv. Trojstva, od 11 sati, u sklopu 9. Sajma antikviteta, Modne revije i zabavnog programa Požeške kulenijade.